A prosztata vizsgálata: Hogyan végzik el és mikor kell elmenni érte

A prosztata egy mirigy, amely a férfi húgyhólyag alatt található. És miért van ott? Először is azért, hogy folyadékot termeljen, amely elengedhetetlen a spermiumok normális működéséhez. Csakhogy a szervezet öregszik. És ezzel együtt mindenféle komplikációk és problémák jönnek. Ezért készítjük fel Önt egy megelőző prosztatavizsgálatra.

A férfiak gyakran nem hajlandóak beismerni, de minden következő születésnap után elkezdenek észrevenni különböző csuklásokat és fájó pontokat, amelyekről korábban nem tudtak. Ez elég ártatlanul kezdődhet. Talán a libidó csökkenése, vagy gyakoribb éjszakai vizelés, ami már nem olyan sima, mint húszéves korukban.

De fájdalmas magömléshez vagy merevedési zavarhoz is vezethet, ami kiveszi a szelet a férfiak vitorlájából (nem csak retorikailag).

Mai cikkünkben elmondjuk, mit lehet tenni ellene, és hogyan kell felkészülni a prosztata vizsgálatra.

hogyan történik a prosztata vizsgálata

Hogyan történik a prosztata vizsgálata?

A prosztata első vizsgálata sok férfi számára igazi ijesztgetés. Mit fognak velem csinálni? Nem fog fájni? És nem lesz kínos?

Természetesen mindannyian tudunk sokkal kellemesebb tevékenységeket is, amelyeket szívesen végeznénk az urológus látogatása helyett. Másrészt viszont felelősségteljesnek kell lennünk, és minél korábban el kell kezdenünk megelőzni bizonyos problémákat. Mert ha nem foglalkozunk velük, akkor általában hajlamosak rosszabbodni. És ez problémát jelenthet. Szóval nem kell aggódnia, szívesen elmagyarázzuk, mi fog történni.

Ultrahangos vizsgálat

Minden korszerűen felszerelt urológusnak van ultrahangkészüléke a rendelőjében. Ez egy olyan készülék, amely a kívánt testrészre helyezve megbízhatóan megmutatja, hogy mi történik odabent. Ráadásul teljesen non-invazív és nem fáj.

A prosztata ultrahanggal találkozó férfiak inkább kisebbségben vannak. Az orvos általában csak abban a pillanatban fordul hozzá, amikor valamilyen kóros leletre gyanakszik a prosztatán. Az ultrahang során egy nagyon vékony szondát vezetnek be a végbélbe, hogy megmutassák az orvosnak a dolgok valódi állapotát. Egyes orvosok az ondóhólyagok ultrahangvizsgálatát is elvégzik. Ez az eljárás megkíméli a férfit a felesleges biopsziás mintavételtől.

a prosztata ultrahangos vizsgálata
prosztata vizsgálat vérből

Vérből történő vizsgálat

A szokásos prosztata-vizsgálat magában foglalhatja vérminta vételét és elemzését is. Ebből kiderül, hogy a vérében emelkedett-e a PSA-fehérje szintje. Ez azt jelezheti, hogy megnagyobbodott prosztatája, prosztatagyulladása vagy prosztatarákja van. (Mivel ezen állapotok mindegyike különböző súlyosságú, ne értelmezze azonnal félre a vérében lévő magasabb PSAfehérje-szintet.)

Tapintásos vizsgálat

Minden vizsgálat abszolút alapja a tapintás. Az orvos gélt ken a kesztyűs keze ujjára, és óvatosan behelyezi a végbélbe, ahonnan a prosztata jól hozzáférhető. Egyedül ebből tudja megbecsülni annak méretét vagy rendellenességeit. A vizsgálat nem fájdalmas és nagyon kevés időt vesz igénybe.

a prosztata vizsgálata tapintással

Mikor menjen el prosztata vizsgálatra?

Ellentétben a nőkkel, akik a nőgyógyászukhoz járnak rendszeres ellenőrzésre, Ön akkor is elmehet urológushoz, ha nincsenek prosztataproblémái. Főleg azért, mert ő húgyúti specialistának számít. Olyan problémákkal foglalkozik, mint a húgykövek vagy a húgyúti fertőzések. Akkor is fordulhat hozzá, ha meddőség, inkontinencia vagy hólyagprolapsus zavarja.

Számít az életkor?

Mindenképpen bölcs dolog megtanulni, hogy még a középkor elérése előtt (amikor a prosztataproblémák általában először jelentkeznek) felkeresni egy urológust. Ne habozzon továbbá, ha a fenti problémák bármelyikét tapasztalja, bármikor kérjen időpontot. Például húgyúti problémák, vagy meddőség, ami manapság nagy ijesztő.

mikor menjen el prosztata vizsgálatra

Mit mutathat ki a prosztatavizsgálat?

A prosztata vizsgálata kimutathatja, hogy jóindulatúan megnagyobbodott prosztatája van. Ez általában problémákat okoz a szakaszos vizeléssel és kellemetlen érzéssel, ami miatt gyakrabban kell vizelnie. Az urológus kezelheti a prosztatagyulladást is, amely lehet krónikus vagy akut. Végül, de nem utolsósorban, elkaphatja a prosztatarákot, amely nagyon jól kezelhető.

Először a prosztata egészsége

Bár fontos, hogy rendszeresen járjon urológushoz, nem ez minden, amit tehet önmagáért és a prosztata egészségéért. Észreveszi a prosztataproblémák első jeleit, vagy szeretné támogatni a prosztatáját? Jelenleg a legjobb megoldásként a prosztata gyógynövényeket tartalmazó természetes étrend-kiegészítők kínálkoznak. Különösen a nagy csalán, a saw palmetto, az afrikai szilvafa és a kisvirágú füzike kell tartalmazniuk. Ezeknek a hatóanyagoknak a kombinációja segít megőrizni a prosztata egészségét. A rendszeres testmozgás és az egészséges testsúly szintén kulcsfontosságú. Kegel-gyakorlatokat is kipróbálhat.

Uniprosta

8 aktív összetevő egyedülálló kombinációja az egészséges prosztata és húgyutakért

Az ár 5830 Ft-tól csomagonként akár 2 hónapig.

Ki akarom próbálni Uniprosta