Húgyúti gyulladás: Otthoni kezelés, tünetek és okok

A húgyúti fertőzés az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma, amellyel manapság találkozhatunk. Nemcsak a rossz higiéniai szokások, hanem egyes civilizációs betegségek miatt is. Mi a húgyúti fertőzés megelőzése, és hogyan lehet gyorsan és hatékonyan kezelni?

Ha vizelés közben égő vagy akár viszkető érzés zavarja, akkor vagy arra hivatkozhat, hogy nem megfelelő kozmetikai termékeket használ, amelyek irritációt okoztak az intim területen, vagy húgyúti gyulladásban szenved. Ami határozottan nem furcsa. Sőt, annyira gyakori, hogy valószínűleg nincs olyan ember a világon, aki ne tapasztalta volna már legalább egyszer.

Hogyan kezeljük a húgyúti gyulladást, és miért gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál, a következő sorokban elmondjuk. Tehát mindenképpen folytassa az olvasást.

Mi a húgyúti gyulladás

Mi a húgyúti gyulladás?

A húgyúti gyulladás a kiválasztó (húgyúti) traktus betegsége, amely gyulladást okozó mikrobákat kap. Mindkét nemet érinti, de a nők nagyobb valószínűséggel szenvednek ettől a problémától. Elsősorban anatómiájuk miatt, amelyet a rövidebb húgycső hátrányosan érint. (A nőknek azt tanácsolják, hogy a közösülés után vizeléssel kerüljék el a húgyúti gyulladást.)

A húgyúti fertőzések gyakorlatilag a húgyutak bármelyik részébe bekerülhetnek. Legjobb esetben a húgycsőben vagy a húgyhólyagban kaphatnak helyet az idegen mikroorganizmusok. Kezelés nélkül azonban a fertőzés a vesékbe is átterjedhet, ahol nagyon komoly problémákat okozhat.

A húgyúti gyulladás okai

A húgyúti gyulladásnak számtalan oka van. (Egyeseknél ez krónikusan fennáll.) A hólyag megfelelő kiürítésének képtelensége szintén negatívan befolyásolja ezt az állapotot. Ezért az idősebb férfiak, akiknek problémás a prosztatájuk, hirtelen vizelési problémákat tapasztalhatnak.

Egyéb potenciálisan negatív hatások:

 • Magasabb életkor
 • Mozgáshiány (például ágyhoz kötött embereknél is)
 • Vesekő
 • Húgyúti elzáródások
 • Cukorbetegség
 • Terhesség
 • Gyengült immunrendszer
a húgyúti gyulladás okai
húgyúti gyulladás férfiaknál

Húgyúti gyulladás férfiaknál

A férfiaknál a húgyúti gyulladás tünetei nem különböznek a nőknél tapasztaltaktól. Igaz azonban, hogy náluk ez a jelenség sokkal ritkábban fordul elő. De mint már említettük, nagy változást hozhatnak a prosztataproblémák, amelyek ronthatják a hólyag normális kiürítésének képességét.

Húgyúti gyulladás nőknél

A női anatómia negatív oldala a rövidebb húgycső, amely szintén a hüvely és a végbélnyílás közvetlen közelében van. Emiatt a húgyúti gyulladás a nemi közösülés útján is átvihető. Ezért ügyelniük kell arra, hogy a közösülés után vizeljenek, amiben nagy a lehetőség, hogy ezeket a nemkívánatos mikroorganizmusokat azonnal kimossák. Azt is fontolják meg, hogy alkalmas-e önöknek a spermicid használata. Ez ugyan a védekezés egyik módszere, de irritációt okozhat, ami szintén fertőzéshez vezethet. (Egyes nőknek az óvszerrel is gondot okoz. Ennek kihagyását azonban nem javasoljuk, mert megakadályozza a nemi úton terjedő betegségek átvitelét). Végül, de nem utolsósorban a női hormonok menopauza utáni csökkenése és az immunrendszer megváltozott működése a terhesség alatt hatással van a fertőzések kialakulására.

Húgyúti gyulladás nőknél

A húgyúti gyulladás tünetei

Elég megbízhatóan megállapíthatja, hogy húgyúti fertőzése van. A tünetei annyira tipikusak, hogy még azok is felismerik, akiknek még soha nem volt ilyen fertőzésük. De mivel azt mondják, az ismétlés a bölcsesség anyja, emlékeztessük magunkat egy kicsit.

A húgyúti fertőzés megnyilvánulásai:

 • Égés vizelés közben
 • Fokozott vizelési inger
 • A kényszeres pisilési kényszer
 • Vér a hatalomban
 • Üledékek a vizeletben
 • Sötétebb színű, koncentrált vizelet
 • Büdös vizelet
 • Fájdalom a has alsó részén a nőknél
 • Fájdalom a végbélnyílás körül férfiaknál
a húgyúti gyulladás tünetei

Ha a fertőzés eléri a húgyutak felső részét, ahol a vesék találhatók, a lefolyás sokkal drámaibb lehet. (Igazán súlyos esetben akár halállal is végződhet.) A súlyos lefolyást magas láz, hányás, hidegrázás, hányinger és az ágyéki gerinc körüli hátfájás alapján lehet felismerni.

Kezelés

Sokan elutasítják a húgyúti gyulladásra adott antibiotikumokat. Ezzel együtt a gyógyszertárban más, kevésbé invazív gyógyszereket is kaphat a hólyaghurutra. Nem tudjuk megmondani, hogy ez helyes vagy helytelen, mert minden helyzet tisztán egyéni, és nem lehet egyformán megítélni. (Az antibiotikumok súlyos gyulladás esetén rendben vannak, de a korai gyulladásoknál más funkcionális módszereket, amelyek nem kockáztatják az antibiotikum-rezisztenciát, orvosával együtt lehet megfontolni.) Ami beválik húgyúti gyulladásra, azok például bizonyos gyógynövények és vitaminok. De ezekről majd pár bekezdéssel lejjebb beszélünk.

Otthoni kezelés

A húgyúti gyulladás otthoni kezelése jó kiegészítője lehet az orvos által javasolt kezelésnek. (De mindenképpen konzultáljon vele.) Tudja, hogy mit próbáljon ki a kezelés során?

Gyógynövények és vitaminok

A magas C-vitamin-tartalmú tőzegáfonya és a csipkebogyó a leginkább ajánlott húgyúti fertőzések esetén. A probiotikumok is egyre népszerűbbek, mivel elősegítik a szervezet jótékony mikroorganizmusokkal való benépesítését. De lehet fogadni urológiai teákra is, amelyek tartalmazhatják a fent említett csipkebogyót, vagy más, az immunrendszert erősítő gyógynövényeket.

gyógynövények húgyúti gyulladásra
ivási rendszer húgyúti gyulladás

Ivási rendszer

Az urológiai teák mellett az ivási rend fontossága is összefügg. Minél többet ugrálsz egy kicsit, annál valószínűbb, hogy elegendő idegen baktériumot tudsz kiűzni a szervezetedből, amelyek a húgyutakban tesznek kárt. Szóval készíts egy elég nagy kannát és csészét, és igyál, amit csak tudsz.

Megpróbálkozhat a természetes alapú étrend-kiegészítők hosszú távú használatával is, amelyek hozzájárulnak a normál húgyúti működéshez. És ha férfi vagy? Akkor fogadjon a cseh UNIPROSTA étrend-kiegészítőre, amelyet kifejezetten a férfi húgyúti rendszer igényeihez terveztek. Az életet sokkal élvezetesebben is el lehet tölteni, ezért ne álljon ellen.

Uniprosta

8 aktív összetevő egyedülálló kombinációja az egészséges prosztata és húgyutakért

Az ár 5830 Ft-tól csomagonként akár 2 hónapig.

Ki akarom próbálni Uniprosta