Gyakori vizelés – egyszer és mindenkorra vessen véget neki

Figyelembe véve, hogy mennyi folyadékot veszünk magunkhoz a nap folyamán, biztos, hogy időről időre meg kell szabadulnunk tőle. Amit csak vizelés közben lehet elérni. Néha azonban gyakrabban használjuk a vécét, mint kellene. Ebben az esetben a gyakori vizelés problémájáról beszélünk. Ha ez az Ön problémája is, elmondjuk, mit lehet tenni ellene.

A gyakori vizelésre való kényszerítés nemcsak a fel nem fedezett egészségügyi problémákat, hanem a magán- és szakmai életében is komplikációkat okozhat. Például, ha éjszaka folyton felkelsz, és ezzel felébreszted a másik embert. Amellett, hogy a másik számára kellemetlen, mindketten keveset alszotok, ami a munkahelyi éberségetek és koncentrációtok csökkenésén is meglátszik.

Ezért el kell kezdenünk foglalkozni ezzel a jelenséggel. Legyen szó akár a gyermekek gyakori vizeléséről (akiknek gyakran csak az ivási rendjüket kell átalakítaniuk), akár a problémás prosztata okozta éjszakai vizelésről.

Hogy ne kelljen aggódnia, mi vár Önre, lépésről lépésre végigvezetjük a folyamaton.

gyakori vizelés okai

A gyakori vizelés okai

A gyakori vizelés okai férfiaknál és nőknél alapvetően ugyanazok, de egy bizonyos ponton fokozatos elágazás következik be. Ez a testük kissé eltérő működésének köszönhető.

Ami a gyakori vizelési inger gyakori okait illeti, ezek között találjuk:

 • Az italok túlzott szürcsölése
 • Vízhajtó italok fogyasztása (kávé, alkohol…)
 • Vízhajtók vagy más gyógyszerek szedése
 • Húgyúti fertőzések
 • Idegesség
 • Húgyúti kövek
 • Nemi úton terjedő betegségek
 • Szélütés vagy a központi idegrendszert érintő betegségek
okai gyakori vizelés

Mint láthatod, a baj első jelére nem kell az ördögöt a falra festeni, és minden mögött a legrosszabbat látni. Másrészt ez egy olyan jelenség, amelyet kellőképpen ki kell vizsgálni, mivel súlyosabb állapotra utalhat, amellyel azonnal foglalkozni kell. Emiatt tanácsos kivizsgáltatni magát a kezelőorvosával.

Gyakori vizelés nőknél

A gyakori vizelésre elsősorban a nőkkel asszociálunk. És ez teljesen logikus. Testük számos változáson megy keresztül termékeny életük során. Emellett fogékonyabbak bizonyos egészségügyi szövődményekre, amelyek a férfiakat eltérő testalkatuk miatt sokáig nem érintik.

Teljesen normális jelenség a terhesség alatti gyakori vizelés. Nemcsak a hormonszintek változása miatt, hanem a növekvő magzat miatt is, amely nyomást gyakorol a hólyagra. (Sok nő szenved a gyakori vizeléstől még közvetlenül a menstruáció előtt is, amikor a szervezet visszatartja a vizet). De a húgyúti fertőzések, a túlműködő hólyag vagy a gyengébb medencefenék is okolható.

gyakori vizelés nőknél
gyakori vizelés férfiaknál

Gyakori vizelés férfiaknál

A gyakori vizelés a férfiaknál általában idősebb korig késik, amikor általában prosztataproblémák jelentkeznek. Sokuknak jóindulatúan megnagyobbodott prosztatával kell szembenézniük, amely elnyomja a húgycsövet, és lehetetlenné teszi a normális vizeletáramlást. (Ráadásul a hólyagban lévő régi vizelet maradványai miatt a húgyúti fertőzésekkel kapcsolatos problémák, amelyek korábban a nők sajátja voltak, fokozódhatnak.) Rosszabb esetben prosztatagyulladáshoz vagy prosztatarákhoz vezethet. Mivel ezeknek a problémáknak a tünetei összefonódnak, időben kérjen időpontot urológus szakorvoshoz.

Gyakori éjszakai vizelés

Ha azt hitte, hogy a gyakori vizeléssel kapcsolatban ennyi az egész, akkor nagyot téved. A gyakori ágybavizelésről, amelyre a bevezetőben utaltunk, még semmit sem mondtunk.

Ezt az állapotot okozhatja:

 • Gyógyszerek
 • Megnagyobbodott prosztata
 • Terhesség
 • Túlzott folyadékbevitel lefekvéskor
 • Cukorbetegség
 • Ödéma
 • Túlműködő hólyag
 • Sclerosis multiplex vagy más CNS betegség
 • Tumor
 • Húgyúti fertőzések

Azért érdemes erre a problémára odafigyelni, mert éjszaka a szervezet kevesebb vizeletet termel, ami ráadásul koncentráltabb is. Ezért hosszú időn keresztül figyelemmel kell kísérni a helyzetet. (Néha több tényező kombinációja is lehet, ami miatt ez csak egy múló fázis.)

gyakori éjszakai vizelés

A kezelés módszerei

A gyakori vizelés kezelésének módja attól függ, hogy mi okozta a problémát. Emiatt mindenképpen bölcsebb, ha nem próbálkozik öngyógyítással, hanem időpontot kér egy orvoshoz, aki felméri, hogy minden rendben van-e Önnél (van-e cukorbetegsége, daganata, húgyúti fertőzése…).

Terhesség esetén az orvos valószínűleg nem fog mást tanácsolni, mint hogy várjon a betegség kivárása mellett. A megnagyobbodott prosztatájú férfiaknak viszont azt fogja tanácsolni, hogy változtassanak életmódjukon, és szedjenek vény nélkül kapható gyógynövény-kiegészítőket vagy gyógyszereket. A betegségek esetén egy kezelési ütemtervet fog összeállítani, amely után a gyakori vizeléssel kapcsolatos nehézségeknek fokozatosan enyhülniük kell.

gyakori vizelés kezelése

Hogyan lehet véget vetni a gyakori vizelésnek?

Néha néhány jól átgondolt változtatás elegendő ahhoz, hogy pozitív változást érjünk el. Mindenekelőtt végezzen vizsgálatot, hogy mennyit iszik lefekvés előtt, és milyen jellegű italokat fogyaszt. Ha éjszakai vizelési problémái vannak, lefekvés előtt néhány órával hagyja abba az ivást. Feltétlenül kerülje a kávét vagy az alkoholt. A Kegel-gyakorlatok szintén nagyon jó segítséget jelentenek a medencefenék izmainak megerősítéséhez.

Abban az esetben, ha egészséges, de a probléma továbbra is fennáll, próbáljon meg természetes étrend-kiegészítőket szedni a prosztata és a húgyutak számára.

A következő összetevők nem hiányozhatnak az összetételükből:

 • Nagy csalán
 • Fűrészpálma
 • Afrikai szilvafa
 • Kisvirágú füzike
 • Cink
 • Likopin

Ezeknek az anyagoknak a kombinációja különösen jól működik a prosztataproblémák esetén, amelyek gyakran gyakori vizelést okoznak. Kipróbálhatja a tőzegáfonyát vagy az őrölt anemont is. Ha a problémák továbbra is fennállnak, érdemes megfontolni, hogy felkeressen egy urológust.

Uniprosta

8 aktív összetevő egyedülálló kombinációja az egészséges prosztata és húgyutakért

Az ár 5830 Ft-tól csomagonként akár 2 hónapig.

Ki akarom próbálni Uniprosta