Gyógynövények a prosztata – melyek segítenek igazán?

Ha a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás zavarni kezd, számos kellemetlen megnyilvánulásával kell megküzdenie. Mivel ezek némelyike miatt úgy érezheted, hogy kevésbé vagy rátermett fickó, a prosztata gyógynövényeinek áttekintésére összpontosítunk, amelyek jól jöhetnek.

Bár a megnagyobbodott prosztata nem veszélyezteti az életünket, sok esetben igen bosszantó lehet. Hirtelen azon kell gondolkodnia, hogy mennyit iszik egy nap, mert állandóan pisilni akar. És amikor mégis eljutsz a vécére, a fél napot ott töltöd, mert a folyadék nem akar kijönni.

Ha ehhez még hozzávesszük a gyakori éjszakai vizelést, ami zavarja a partnere alvását, és befolyásolja a koncentrációját és a munkateljesítményét, vagy a gyakoribb húgyúti fertőzéseket, akkor szinte biztos, hogy minden lehetséges és lehetetlen módot meg fog keresni, hogy megszabaduljon ettől a vétektől, ami elég sok férfit érint, akik átlépték a középkorú küszöböt.

Bár lehet, hogy már tökéletesen ismeri a Kegel-technikát, lehet, hogy még nem próbálta ki a megnagyobbodott prosztata gyógynövényeit.

gyogynovenyek-prosztata-problemakra

Gyógynövények, mint a prosztata problémák megoldása

A gyógynövények mindenhol megtalálhatók körülöttünk. Bár gyakran nem veszünk róluk tudomást (vagy akár csak egyszerű gyomnövényként gondolunk rájuk), ha nem lennének, őseink számos egészségügyi probléma hatékony kezeléséről lemaradtak volna.

Bár ma már minden lehetséges gyógyszer a kezünk ügyében van, sokan fokozatosan visszatérnek a gyógynövényekhez. Főleg azért, mert mentes az ember által előállított vegyi anyagoktól. (Bár egyrészt hatékonyak, másrészt megterhelik a szervezetet.) Éppen ezért a prosztata gyógynövényeket mindenkinek érdemes kipróbálnia, aki nem szenved semmilyen komoly egészségügyi problémától, és csak a normális működését szeretné fokozni.

A fűrészpálma hatékonyan kezeli az olyan tüneteket, mint a túl gyakori vizelés, a vizelés megkezdésének vagy fenntartásának nehézségei, valamint az éjszakai vizelési kényszer.

Melyek ezek a gyógynövények?

Ha egy kicsit is érdekli a botanika, akkor tudja, hogy rengeteg gyógynövény létezik. De mi csak azokra fogunk koncentrálni, amelyeket a férfi reproduktív rendszerrel kapcsolatban tárgyalunk. Mit gondolsz? Ismeri őket?

Afrikai szilvafa a prosztatan

Saw palmetto

A fűrészpálma az egyik leghatékonyabb gyógynövény a prosztata ellen. (Vagy más néven Saw palmetto.) Talán meglepő, de ha a természetben keresnénk, azt találnánk, hogy ez egy törpe pálma, amelyet sok meleg éghajlaton dísznövénynek tartanak. Valószínűleg a legértékesebbek a gyümölcsei, amelyeket számos étrend-kiegészítőhöz adnak hozzá.

A fűrészpálma hatása:

 • Hajhullás megelőzése
 • A húgyutak normális állapotának fenntartása
 • A prosztata normál állapotának fenntartása
 • Gyulladás elleni küzdelem (antioxidánsokat tartalmaz)
 • Bizonyos mértékig befolyásolják a férfi hormonszinteket.

Számos tanulmány azt sugallja, hogy a serenoa creeper hatékony az olyan tünetek kezelésében, mint a túl gyakori vizelés, a vizelés megkezdésének vagy fenntartásának nehézségei, valamint az éjszakai vizelési kényszer.

Nagy csalán

A gyógynövények királynője az, amelyik a mi otthoni körülményeink között terem. Nincs más gyógynövény, mint a nagy csalán. (Amit gyerekkorunk óta igyekszünk kerülni.) Nagyanyáink és dédanyáink ismerték ezt. Levest főztek belőle, húsvéti tölteléket sütöttek belőle, teába keverték, vagy erősítő főzetet készítettek belőle a hajukra.

A csalángyökeret Európában is széles körben használják a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezelésére. Az embereken végzett vizsgálatok arra utalnak, hogy a csalán más gyógynövényekkel (különösen a fűrészpálmával) kombinálva hatásos lehet az olyan tünetek enyhítésében, mint a csökkent vizeletáramlás, a hólyag nem teljes kiürülése, a vizelés utáni csöpögés és az állandó vizelési inger. Ezeket a tüneteket a megnagyobbodott prosztata okozza, amely nyomja a húgycsövet.

A csalán a következőkre hat:

A csalán szedése biztonságosnak tekinthető. A csalán kezelésénél azonban ügyelni kell arra, hogy a csípése ne okozzon súlyos allergiás reakciót, amely életveszélyes lehet. (Ez akkor is érvényes, ha friss csalánnal érintkezik).

nagy csalán a prosztatára
kisviragu-fuzike-a-prosztatan

Kisvirágú füzike

Az utunk még messze nem ért véget. A következő növény a listánkon a kisvirágú füzike. Ennek is sok érdekes hatása van, amit érdemes megfontolni.

Kisvirágú füzike hat:

Hatásai miatt gyakran adják gyógyteákhoz és étrend-kiegészítőkhöz, amelyek támogatják a férfi reproduktív és húgyúti rendszert. De elősegítheti a relaxációt is, ami szintén nagyon fontos a problémák kezelésénél.

Afrikai szilvafa

Az utolsó hatékony gyógynövény a prosztata ellen az afrikai szilvafa. Ezt is megemlítjük a sok érdekes jótékony hatása kapcsán, amit napjainkra hozhat.

Afrikai szilvafa cselekszik:

 • Jótékonyan megnagyobbodott prosztata
 • A prosztatagyulladás tüneteinek enyhítése
 • Enyhíti a gyulladást
 • Erősíti a húgyutakat
 • Enyhíti a hasi fájdalmat
 • Növeli a libidót

Egy régebbi, 2000-es felülvizsgálat az afrikai szilvát a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás tüneteinek legjobb alternatív gyógymódjaként tartja számon. A kutatások azt mutatták, hogy a pygeum hatásai a gyógyszerekhez képest enyhék, de még mindig jelentősek. Egy 2012-es tanulmány még azt is felvetette, hogy az afrikai szilva segíthet lassítani a prosztata megnagyobbodásáért felelős prosztata sejtek növekedését.

prosztata gyógynövények afrikai szilva
Tribulus terrestris a prosztata számára

A legjobb gyógynövények a prosztata számára

 • Saw palmetto (Fűrészpálma)
 • Nagy csalán (Urtica dioica)
 • Kisvirágú füzike
 • Afrikai szilvafa (Pygeum africanum)
 • Királydinnye

Királydinnye

Egy másik növény, amelyre mindenképpen érdemes nagy figyelmet fordítani, a királydinnye. Ez egy feltűnésmentes, apró virágokkal rendelkező gyógynövény, amely Európában is megtalálható. Még az ókori kínaiak és indiánok is ismerték. Mindkét civilizáció használta a hagyományos népi gyógyászatban.

Királydinnye cselekszik:

 • Jótékony hatás a szívre
 • Magasabb libidó

Azt is mondják, hogy vízhajtó hatású és pozitívan hat az immunrendszerre. Ami a mellékhatásokat illeti, az anemone általában jól tolerálható. Ritka esetekben azonban gyoAzt is mondják, hogy vízhajtó hatású és pozitívan hat az immunrendszerre. Ami a mellékhatásokat illeti, az anemone általában jól tolerálható. Ritka esetekben azonban gyomorgörcsöket vagy refluxot okozhat. Ami a húgyutakra gyakorolt hatását illeti, az anemone-t néha a húgyúti kövek kiűzésére is használják, ami szélsőséges esetekben nem kívánt dugulást okozhat.morgörcsöket vagy refluxot okozhat.

növényi étrend-kiegészítők a prosztata számára

Egyéb anyagok, amelyek fontosak az egészséges prosztata szempontjából

Bár a fenti gyógynövényeket a hagyományos népi gyógyászatban már régóta használják a prosztata és a húgyutak kezelésére, nem ezek az egyetlen olyan anyagok, amelyeket egy jó étrend-kiegészítőnek tartalmaznia kell a húgyutak normál egészségének támogatására.

Mindenképpen keresse a béta-szitoszterint az összetevők között. Ez egy olyan anyag, amely számos növényben megtalálható. Nem befolyásolja a prosztata méretét, de segíthet kiüríteni a hólyagot és erősebb vizeletáramlást biztosít. A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás egyéb tüneteit is javíthatja. Nem hiányozhat belőle a szelén sem, amely antioxidánsnak számít. És semmiképpen ne hagyjuk figyelmen kívül a likopint sem. Bár nincs hatással a prosztata méretére, támogathatja a normális viselkedéshez és működéshez fontos folyamatokat.

Gyógynövény étrend-kiegészítők a prosztata számára

Azt hiszem, egyetérthetünk abban, hogy nem fogsz sétálni az erdőben vagy a réteken, és megnézni, mi hol nő. Azon kívül, hogy ez időigényes, itt sem fogsz mindent megtalálni. Éppen ezért próbáld ki a vény nélkül kapható, vitamin- és gyógynövény alapú étrend-kiegészítők hosszú távú használatát. Ráadásul ezek közül sokan a húgyutak és a prosztata normál állapotának támogatására is jók, és természetes alapúak.

A fentiek alapján talán egyértelmű, hogy egy minőségi, férfiaknak szánt étrend-kiegészítőnek tartalmaznia kell fűrészpálmát, afrikai szilvát, fűzfát vagy csalánt, valamint más olyan anyagokat, amelyek támogathatják egymást a húgyutak és a prosztata ápolása során.

Információs források

https://www.mountsinai.org/health-library/herb/saw-palmetto – Fűrészpálma (angol)

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S037887410300014X- Tribulus a húgyutakra (angol)

https://www.mountsinai.org/health-library/herb/stinging-nettle – Nagy csalán (angol)

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S092544390500013X – A likopin szerepe (angol)

https://www.webmd.com/men/prostate-enlargement-bph/enlarged-prostate-supplements-remedies – A megnagyobbodott prosztata gyógymódjai

Uniprosta

8 aktív összetevő egyedülálló kombinációja az egészséges prosztata és húgyutakért

Az ár 5830 Ft-tól csomagonként akár 2 hónapig.

Ki akarom próbálni Uniprosta