Égés vizelés közben: Mik az okok és a megoldások?

Égés vizelés közben nem normális. Ezért teljes figyelmet kell fordítanunk rá. Még akkor is, ha természetünknél fogva inkább félénkek vagyunk. Ráadásul hamarosan enyhülést fog találni a vizelés közbeni fájdalom okaiból. És a jövőben talán el is tudja majd kerülni őket. Hogyan kell csinálni?

Napközben néhányszor kimegyünk. Ez egy fiziológiai folyamat, amelynek során a felesleges vagy potenciálisan veszélyes anyagok kiürülnek a szervezetből. Mivel azonban a húgyutak a test egy meglehetősen igénybevett (és minden szempontból meglehetősen marginális) része, időről időre előfordul, hogy fertőzés támadja meg. Vagy valamilyen más kellemetlen egészségügyi állapot, amely kórházi kezeléshez vagy egyéb (elhúzódó) problémákhoz vezethet.

Ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni a vizelés közbeni vagy utáni fájdalmat és égő érzést. Ehelyett szedje össze minden bátorságát, és menjen el az orvoshoz egy kivizsgálásra. A félelem azonban rossz tanácsadó. Ezért megpróbálunk egy kis ízelítőt adni arról, hogy mi állhat a problémáid hátterében. És hogyan lehet megoldani őket.

mi okozza az égő vizelés közbeni okokat

Mi okozza a vizelés közbeni égő érzést?

A vizelés közbeni fájdalom és égő érzés okai eltérőek. Egyesek mindkét nemre jellemzőek. Más problémák (talán az eltérő anatómia miatt) csak az egyiküknél jelentkeznek. Ezért az alábbiakban meglehetősen átfogó áttekintést nyújtunk arról, hogy mit jelenthet vagy jelenthet ez az állapot.

Vágó fájdalom vizelés közben

A vizeléskor jelentkező vágó fájdalom utalhat folyamatban lévő húgyúti fertőzésre. Ha kezeletlenül marad, vesegyulladást okozhat. Vagy krónikus prosztatagyulladás a férfiaknál. Ezért nem érdemes alábecsülni ezt a látszólag ártalmatlan problémát.

Talán egy kicsit nevetséges oka lehet a vizelés közbeni vágási fájdalomnak a nem megfelelő higiéniai termékek használata is, amelyekre allergiás reakciót mutat. Emiatt célszerű ezeket felülvizsgálni és szükség esetén lecserélni.

vágási fájdalom vizelés közben
égő vizelés közbeni okok

Égés vizelés közben

Bár azt hiheti, hogy nincs köze a dologhoz, a vizelés közbeni égő érzés azt jelentheti, hogy szexuális úton terjedő betegséget kapott, amely védekezés nélküli szex útján terjed. Ez lehet például nemi szervi szemölcs vagy klamídiás fertőzés. Ezért magától értetődőnek kellene lennie, hogy rendszeresen kivizsgáltasd magad (mind magad, mind a partnered számára). Egy új kapcsolat kezdetén vagy idegenekkel mindig használjon óvszert vagy más gátló védekezést.

A hólyaggyulladás szintén nagyon kellemetlen jelenség. A gyulladás magát a húgycsövet is érintheti. A kismedencei gyulladás szintén problémás. De a húgyúti elzáródás sem zárható ki.

Égés vizelés után

A vizelés után égő érzés is jelentkezhet. Ennek a jelenségnek az oka lehet a vizeletkő. Esetleg a vizelethomok is, amely a húgycsövön keresztül jut ki a szervezetből. Ezek a tárgyak különböző méretűek és szabálytalan szélűek lehetnek. Így irritáció léphet fel. De a saját lelki békéje érdekében vizsgáltassa meg magát szakemberrel.

A férfiak esetében a vizelés utáni égő érzés azt is jelezheti, hogy ellenőrizni kell a prosztata egészségét.

égő érzés vizelés után

Égés vizelés közben férfiaknál

A férfiaknál a vizelés közbeni égésnek sokféle oka lehet. Ha azonban eltekintünk a hagyományos okoktól, amelyek közé tartoznak a húgyúti fertőzések (amelyek főleg a nőket sújtják már jó ideje), a férfiaknál a prosztata jelenti a legnagyobb problémát.

Ez egy mirigy, amely a férfi reproduktív rendszer része. A húgyhólyag alatti elhelyezkedése azonban a húgyhólyagot is érinti. (A húgycsövön keresztül halad át, így a székletürítés minőségét is befolyásolja.) Ezért a férfiaknak érdemes rendszeresen urológushoz járniuk ellenőrzésre, aki részletesen foglalkozik a prosztata egészségével. Így elég jól kimutatható a romló állapota. A kezeletlen húgyúti fertőzések például hatással lehetnek.

Az urológus látogatása során Ön a következőkre vár:

  • Fájdalommentes fizikális vizsgálat
  • Ultrahang
  • Vérvizsgálat

Ezek a vizsgálatok alkalmasak a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, a prosztatagyulladás vagy akár a prosztatarák kimutatására is (amely, akárcsak más rákos megbetegedések esetében, minél hamarabb észlelik a problémát, annál hamarabb kezelhető). És annál nagyobb az esélye, hogy ezt a kellemetlenséget kezelni tudja).

égő vizelés közben férfiaknál

Égés vizelés közben nőknél

A nőknél a vizelés közbeni égő érzést viszonylag gyakran okozhatják a nem megfelelő higiéniai termékek. (Lássuk be, a nők gyakran jobban vigyáznak magukra, és néha kárt tesznek magukban.) A női higiéniai termékek alatti gőzölgés a menstruáció alatt szintén nem kívánatos.

Az eltérő anatómia miatt a nők sokkal nagyobb valószínűséggel szenvednek húgyúti fertőzésben. Ez főként annak köszönhető, hogy rövidebb a húgycsövük. Ami ráadásul a hüvelyi és a végbélnyílás közvetlen közelében van. Így elég egy rossz törlés a WC-ben, nem megfelelő fehérnemű viselése vagy a közösülés utáni vizelés elmulasztása, és máris megvan a probléma.

Mi segít a vizelés közbeni égésen?

Mivel a fájdalomnak számtalan oka lehet, csak az Önt kezelő orvos tudja felállítani a helyes diagnózist és kezelést. Míg a húgyúti fertőzések vagy a prosztata krónikus gyulladása esetén általában antibiotikumokat írnak fel, addig a rákos megbetegedés műtétet, kemoterápiát vagy sugárterápiát igényelhet. Ki kell zárnia a szexuális úton terjedő betegségek hatását is.

Húgyúti kövek esetén az orvos javasolhatja, hogy hagyja, hogy azok spontán módon kijöjjenek a szervezetből. Ha nagyok, és egyértelmű, hogy nem fognak kijönni a szervezetből (ráadásul fennáll a veszélye, hogy elzáródást okoznak), akkor más (invazívabb) módszerrel is eltávolíthatók. Amint tehát láthatja, rengeteg kezelési módszer létezik.

égő érzés vizelés közben nőknél

Megelőzés

A legjobb dolog, amit tehetsz magadért, hogy időt szánsz a megelőzésre. Bár önmagában nem tud megvédeni mindentől, de a segítségével kiküszöbölheted bizonyos problémák kialakulásának megnövekedett kockázatát.

Először is, összpontosítson az étrendjére. Ennek elegendő mennyiségű friss élelmiszert kell tartalmaznia. Ne hanyagolja el a gyümölcsöket és a zöldségeket sem, amelyek nagyobb mértékű fogyasztása a készételek és más egészségtelen élelmiszerek rovására kell, hogy menjen. (Némelyikük olyan anyagokat tartalmaz, amelyek közvetlenül összefüggésbe hozhatók a húgyúti kövek fokozott kockázatával.)

Szintén hasznos:

  • Jó ivási rendszerrel rendelkezzen
  • Használjon óvszert, ha ismeretlen vagy nem tesztelt partnerrel érintkezik.
  • Használjon nem irritáló higiéniai eszközöket
  • Menjen el rendszeres megelőző szűrővizsgálatokra

Egy további lépés a természetes étrend-kiegészítőkben található gyógynövények és vitaminok hosszú távú használata. Ezután fordítson különös figyelmet az Uniprosta étrend-kiegészítőre, amely megfizethető áron kínál magas minőséget.

Uniprosta

8 aktív összetevő egyedülálló kombinációja az egészséges prosztata és húgyutakért

Az ár 5830 Ft-tól csomagonként akár 2 hónapig.

Ki akarom próbálni Uniprosta