Prosztatarák: Tünetek, megnyilvánulások és megelőzés

A prosztata egy olyan mirigy, amely a férfi reproduktív rendszer része, de részben a húgyúti rendszer része is. Amikor a férfiak fiatalok, általában nem zavarja semmi komolyabb dolog. De ahogy a szervezet öregszik, sokkal alaposabb és célzottabb karbantartást igényel. Még így sem lehet teljesen kizárni, hogy egy napon prosztatarák alakuljon ki. Mit jelent ez a prognózis? És mi vár rád?

A legtöbb esetben a férfiak nem olyan lelkiismeretesen ügyelnek az egészségükre, mint a nők szoktak. Feleslegesnek tartják az orvoslátogatást, különösen akkor, ha nem tapasztalnak semmilyen problémát. Ráadásul az orvosok sokak szerint csak olyan problémákat keresnek, amelyek nem is léteznek. Miért is kellene tehát ennek ellentmondani?

Természetesen megelőzés nélkül észrevétlenül alakulhatnak ki kellemetlen és gyakran nagyon súlyos betegségek. Némelyikük akár veszélyeztetheti a hosszú és szép életre való kilátásokat is. A legnagyobb rémisztgetők közé tartozik ebből a szempontból a prosztatarák.

Mi van, ha egy véletlenszerű ellenőrzés megtalálja neked?

a prosztatarák megnyilvánulásai

Mi a prosztatarák?

A prosztatarák nagyon súlyos betegség, amely leggyakrabban a középkorú vagy későbbi életkorú férfiakat érinti. Ebben az esetben a rák a prosztatát érinti. Ez a húgyhólyag alatt helyezkedik el, amely alatt szorosan körülveszi a húgycső egy részét. Elsődleges funkciója a spermiumok életképességéhez nélkülözhetetlen folyadék termelése. A tesztoszteron termeléséért is felelős.

Ez a ráktípus, mint az összes többi, tovább terjedhet a szervezetben. Ebben az esetben áttétek kialakulásáról beszélünk. Ha a prosztatarák kezeletlen marad, akár halállal is végződhet.

A prosztatarák tünetei és megnyilvánulásai

A prosztatarák felismerésének egyik módja az, ha az első jeleket korán észleljük. A probléma azonban az, hogy ezek jelentősen átfedhetnek a kevésbé súlyos prosztatabetegségek tüneteivel. Így lehetséges, hogy ha zavar van, és a férfi nem megy el az orvoshoz kivizsgálásra, a túlélési prognózis hosszabb idő után a helyes diagnózis után rosszabb lehet.

Ha észreveszi, forduljon orvoshoz:

Nem minden ilyen tünetnek kell azonnal rákot jelentenie. Ez lehet egy gyakran előforduló jóindulatú prosztatamegnagyobbodás is. De jobb, ha biztosra megyünk. Tehát az orvoshoz fordulás mindenképpen egy lépés a helyes irányba.

a prosztatarák tünetei

Prosztatarák metasztázis

Az agresszív prosztatarák áttéteket képezhet a test más részeibe. A csontokba történő áttétek viszonylag gyakoriak. Gyakoriak a medence, a csípő vagy a gerinc csontjai. Ha a rák ebben a stádiumban van, az nagyon súlyosnak számít. Gyakran ez az utolsó stádium, amikor az orvosok már nem tehetnek semmit.

Prosztatarák kezelése

Amikor az orvoshoz fordul, a prosztata kézi vizsgálatát végzi el tapintással. Emellett ultrahangvizsgálatot, vizeletvizsgálatot és vérvizsgálatot is végezhet. Az eredményektől függően ezután felállítja a helyes diagnózist. Ezután megpróbálja kideríteni, hogy a betegség melyik stádiumában van. Minél korábban történik a megállapítás, annál jobb lesz az Ön számára. Ez azonban nem követelmény, mivel az agresszív daganatokat még korai felismerés esetén is nehéz kezelni.

Az orvos ezután felírhatja:

prosztatarák stádiuma

Természetesen hosszú lesz a futás. De ha a rák nem terjedt át a test más részeire, a túlélési esélyek elég magasak. De ne felejtsük el, hogy más rákos megbetegedésekhez hasonlóan a prosztatarák is visszatérhet idővel. Ezért kell szorgalmasan részt vennie minden szűrővizsgálaton. Mert még nem vagy biztosan túl a nehezén.

prosztatarák kezelése

Ha legalább egy kicsit biztos akar lenni abban, hogy minden rendben van a szűrővizsgálatok között, akkor vásárolhat egy otthoni prosztatarák-tesztet. Az orvos által végzett szakszerű vizsgálatot nem helyettesíti semmi. De korai figyelmeztetést adhat, hogy időpontot kell kérnie.

A prosztatarák megelőzése

Bár az életben nem lehet mindent megelőzni, a prosztatarák esetében mégis tanácsos a megelőzésre összpontosítani. Ez segíthet, legalábbis kis mértékben, a kialakulásának kockázatát csökkenteni. (De, mint már említettük, ez nem veszi ki teljesen a képből a genetikát és más tényezőket.)

Általánosságban a férfiaknak azt tanácsolják, hogy:

  • Paradicsom és más likopintartalmú piros zöldségek fogyasztása.
  • Növelje más gyümölcsök és zöldségek fogyasztását
  • Növelje a hüvelyesek fogyasztását
  • Igyon minőségi zöld teát
  • Igyál kávét
  • Egészséges zsírok fogyasztása

A dohányzásról való leszokás is ajánlott. Ez negatív hatással lehet a rák kialakulására. És ez nem csak a prosztatarákra vonatkozik.

A halat is be kell iktatnia az étrendjébe, amely gazdag forrása a telítetlen omega-3 zsírsavaknak. Emellett egyes szakértők szerint a tejtermékek és a folsav rendszeres fogyasztása is előnyös lehet.

prosztatarák megelőzése

A megelőzés része a rendszeres testmozgás és mindenekelőtt a megelőzés, aminek érdekében felkeresi orvosát.

Ha a vizsgálat eredménye normális, akkor a prosztata normális működésének támogatására természetes étrend-kiegészítőkkel is próbálkozhat. Például az Uniprosta, egy több összetevőből álló prosztatakiegészítő megfelelhet Önnek.

Uniprosta

8 aktív összetevő egyedülálló kombinációja az egészséges prosztata és húgyutakért

Az ár 5830 Ft-tól csomagonként akár 2 hónapig.

Ki akarom próbálni Uniprosta