Hólyaggyulladás férfiaknál: Tünetek és kezelés

A húgyúti fertőzések meglehetősen gyakran fordulnak elő olyan nőknél, akiknek rövidebb a húgycsöve. A baktériumok és más kórokozók ezért sokkal könnyebben bejuthatnak. Ez azonban nem minden esetben van így. Az érett férfiaknak például már érett korban is vigyázniuk kell a húgyutakra, hiszen ekkor érhetik őket váratlanul az első szövődmények. Hogyan ismerhető fel a hólyaghurut? És milyen kezelések állnak rendelkezésre ellene?

A húgyutak nagyon fontosak az emberi szervezet működéséhez. Legfontosabb feladatai közé tartozik a salakanyagok kiürítése a szervezetből. Alkatrészei közé tartozik a húgycső, a húgyhólyag, a húgyvezetékek és a vesék, amelyek folyamatosan szűrik a vért.

A húgyúti fertőzések gyakran a legalsó emeleteken kezdődnek. A kórokozók a húgycsövön keresztül juthatnak be a húgyutakba, amely a húgyhólyagba vezeti őket. A fertőzés azonban nem feltétlenül áll meg ott, és egészen a vesékig eljuthat, amelyeket aztán veszélyes gyulladás érhet.

Mivel a férfi hólyaghurutnak lehetnek finom tünetei, nézzük meg, milyen tünetekre kell figyelnie.

Mit jelent a hólyaggyulladás?

A húgyhólyag lényegében egy zsák, amely a vesékből bejutó salakanyagot tárolja. Amint a hólyag megtelik, az agy olyan jelet kap, amely arra késztet minket, hogy egy kis késztetést hajtsunk végre. Ez így működik újra és újra.

A húgyhólyag a húgycső felett helyezkedik el, amely (tulajdonképpen) egy kifelé vezető hulladékcső. És ezen a testrészen keresztül könnyen bejuthat a fertőzés. Ráadásul, ahogy fentebb említettük, a fertőzés felfelé is mozoghat, így ha egyszer már átjutott a húgycsövön, akkor a húgyhólyagban is elindulhat, ahol aztán kellemetlen gyulladás alakul ki.

mit jelent a hólyaggyulladás

Hogyan lehet felismerni a cystitis – tüneteket

A hólyaggyulladásnak lehetnek finom, de igen kifejezett tünetei is. Sok múlik azon, hogy mennyire súlyos a fertőzés.

Megfigyelheti például:

A legtöbb ilyen tünet ismerős lesz Önnek a klasszikus húgyúti fertőzésekből, így valószínűleg nem jelentenek nagy újdonságot.

Mennyi ideig tart?

A hólyaghurut időtartama férfiaknál nagyon egyéni. Amellett, hogy attól függ, hogy mi okozta a gyulladást, attól is függ, hogy mennyi idő alatt kezdődik a probléma megoldása, és milyen kezelési módszert választunk. Általában azonban azt szokták mondani, hogy a szokásos kezelési idő körülbelül 1 hét.

mennyi ideig tart a hólyaggyulladás

Okok és megelőzésük

Talán elgondolkodik azon, hogyan lehetséges, hogy korábban nem voltak problémái a húgyúti gyulladással, most pedig sokkal gyakrabban tapasztalja azt. Van erre magyarázat?

A húgyúti fertőzések fokozott előfordulásának kockázati tényezői a következők:

A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás olyan probléma, amellyel számos érett férfi küzd. Újabb növekedése 25 éves kora körül kezdődik, és egészen az idős korig folytatódhat. A szakemberek még nem tudják biztosan, hogy miért fordul elő ez a jelenség, de azt tudjuk, hogy nagy valószínűséggel a jóindulatúan megnagyobbodott prosztata okozza a későbbi problémákat.

Mivel a prosztata közvetlenül a férfi hólyag alatt helyezkedik el, és egy ponton körülveszi a húgycsövet, előfordulhat, hogy a folyadék hosszú időn keresztül nem ürül ki teljesen. A régi vizelet maradványai ilyenkor is okozhatnak bajt a húgyutakban.

hólyaggyulladás kezelése

Kezelés és gyors segítség

Hagyományosan antibiotikumokat írnak fel húgyúti fertőzésekre. Az egyre növekvő antibiotikum-rezisztencia miatt azonban előfordulhat, hogy orvosa először egy másik kezelési módot javasol, amellyel a fertőzést ellenőrzés alá lehet vonni.

Az egyik az, hogy növelje az ivási rendszert. A víz és a levesek mellett a különböző gyógynövényes és klasszikus teák is alkalmasak. Ez növeli annak valószínűségét, hogy a kórokozók gyorsabban kiürülnek a szervezetből. Ajánlott továbbá a fizikai pihenés betartása, a következetesebb intimhigiéniára való odafigyelés, a vizelet visszatartásának mellőzése, valamint a C-vitamint és áfonyát tartalmazó készítmények szedése.

Prosztata és húgyutak gondozása

Végül, de nem utolsósorban, nem szabad figyelmen kívül hagynia a prosztata állapotát, amely okozhat Önnek problémákat, például időszakos vizelés, gyenge vizeletáramlás, gyakoribb és éjszakai vizelés stb. Bizonyos esetekben még a vizeletinkontinencia kockázatát is növelheti.

prosztata és húgyutak gondozása

Az urológus rendszeres látogatásai mellett tegyen fogadást a prosztata és a húgyutak természetes étrend-kiegészítőinek hosszú távú használatára, amelyek antioxidánsokat és gyógynövényeket tartalmaznak. A csalán mellett cinket, likopint, fűrészpálmát, afrikai szilvát és sok más összetevőt is talál a jó minőségűek összetételében, amelyek átfogó ellátást nyújtanak a prosztata és a húgyutak számára.

Uniprosta

8 aktív összetevő egyedülálló kombinációja az egészséges prosztata és húgyutakért

Az ár 5830 Ft-tól csomagonként akár 2 hónapig.

Ki akarom próbálni Uniprosta