Mi a prosztata – Funkciói és elhelyezkedése

Ha legalább időnként néz reklámokat, valószínűleg nem kerülte el a figyelmét, hogy a férfiaknál idősebb korban prosztataproblémák jelentkezhetnek. Némelyik krónikus, de nem fenyegeti a férfi életét. Más esetekben viszont mindenről szó van. De mi is az a prosztata? És honnan tudja, hogy érdemes-e odafigyelni rá?

A prosztata néha nevetség tárgya a társadalomban. Különösen az idősebb férfiak körében, akiknek időről időre vécére kell menniük. Annak ellenére, hogy ez egy probléma, sok férfi nem vesz róla tudomást, és gyakran nem is foglalkozik vele.

Ez azonban tévedés, mert a prosztata sokféleképpen megbetegedhet. Sőt, a súlyos prosztatabetegség akár meg is ölheti Önt. Éppen ezért jó, ha minden lényeges dolgot tudsz róla, ami a jövőben sok gondtól megkímélhet.

prosztata funkció

Mi az a prosztata?

A prosztata, vagy más néven prosztatamirigy a férfi nemi mirigy. A férfi testben a hólyag alatt található. Normális esetben nem túl nagy. Méretét egy dióhoz lehetne hasonlítani. A húgycső a közepén halad keresztül. Ezért a prosztataproblémák egyik első jele a vizelési probléma.

A prosztata funkciói

Fő szerepe a spermiumok életképessége szempontjából fontos folyadéktermelés. Definíció szerint ez a folyadék az ejakulátum része.

Mivel a prosztatából származó folyadék sok anyagot tartalmaz, lehetővé teszi, sőt növeli a megtermékenyülés esélyét. Például annak köszönhetően, hogy a spermiumok kellően mozgékonyak. Más anyagok viszont serkentik a női méh izomzatát.

Hol található?

Hol van a prosztata? Mint említettük, a prosztata a férfi reproduktív traktus része. Mivel meglehetősen tekervényes, közvetlenül a húgyhólyag alatt kapott helyet.

hol van a prosztata

Hogyan lehet felismerni a prosztataproblémákat?

A prosztataproblémák felismerhetők kifejezett, de kevésbé észrevehető problémákról is. Emiatt rendkívül fontos, hogy kezdjen rendszeres megelőző szűrővizsgálatokra járni urológushoz, aki ellenőrzi, hogy a prosztata tökéletes állapotban van-e. Az urológus által végzett vizsgálat nem fájdalmas, és nem kell tőle félni. A vizsgálat magában foglalja a fizikális vizsgálatot, az ultrahangot és a vérvételt, amely szintén sok mindent elárulhat.

A következő tünetek miatt érdemes orvoshoz fordulni:

 • Képtelenség a vizelés megkezdésére
 • Képtelenség megállítani a vizelet áramlását
 • Gyenge vizeletáramlás
 • A hólyag teljes kiürítésének képtelensége
 • Gyakoribb vizelési inger
 • Éjszakai vizelés
 • Fájdalom az alhasban és a végbélnyílás körül
 • Fájdalom vizelés közben
 • Fájdalom az ejakuláció során
 • Vér a hatalomban
 • Vér az ejakulátumban
mi az a prosztata

Ezek a tünetek sok mindent jelenthetnek. Például jóindulatú prosztatamegnagyobbodással kapcsolatos problémákat, amely sok férfinál jelentkezik az érett és idősebb kor elérése után. Valamivel kevésbé kellemes a prosztata gyulladása. Ez lehet akut (ilyenkor gyorsabb és rosszabb lefolyású) vagy krónikus. Ezek a gyulladások kialakulhatnak kezeletlen húgyúti fertőzésekből is. Ezért nem érdemes könnyelműen átsiklani felettük.

Az utolsó és legproblémásabb a prosztatarák. Gyors és korai felismerés esetén jól kezelhető. De sajnos a későbbi stádiumban végzetes lehet a férfiak számára.

hogyan lehet felismerni a prosztataproblémákat

Hogyan lehet megoldani a problémákat?

A prosztataproblémák legjobb megoldásaként természetes étrend-kiegészítőket kínálnak. Ezek a kiegészítők különösen hasznosak a megnagyobbodott prosztata és a gyakori vizelés problémáira. Komplex összetételük támogatja az egész húgyúti rendszer megfelelő működését. Ha nem tudja megoldani a problémáit, urológus felkeresése ajánlott.

A következő hatóanyagok nem hiányozhatnak a prosztata táplálékkiegészítőkből:
Fűrészpálma
– Kisvirágú füzike
– Cink
Likopin
Afrikai szilvafa
Nagy csalán

Uniprosta

8 aktív összetevő egyedülálló kombinációja az egészséges prosztata és húgyutakért

Az ár 5830 Ft-tól csomagonként akár 2 hónapig.

Ki akarom próbálni Uniprosta