A vizelet színe: Milyen problémákat fedhet fel?

Ha iszunk valamit, akkor számíthatunk arra, hogy egy idő után szundikálni szeretnénk. Ha a szükségletünknek vége, visszatérünk az eredeti tevékenységünkhöz, és nem foglalkozunk semmi mással. A vizelet színe azonban elárulhat valamit az életmódunkról és az egészségünkről. Ezért megnézzük, milyen vizeletszínek léteznek, és mikor érdemes orvoshoz menni ellenőrzésre.

A vizelet olyan folyadék, amely hulladékanyagokat tartalmaz. Akkor képződik, amikor a vesék megszűrik a vért, és ha valamit feleslegesnek ítélnek, akkor a hólyagba kerül. Amint megtelik, az agy jelzést kap a vizelésre. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, az kellemetlenségeket, váratlan baleseteket, vizeletinkontinenciát és igazán szélsőséges esetekben hólyagrepedést okoz.

De kevesen tudják meg, milyen színű a vizelete. Ráadásul, ha vannak is rendellenességek, nem mindenki dönt úgy, hogy beszél róluk. Hiszen ha a kiválasztási funkciókról van szó, azok még mindig tabu a nyilvánosság előtt.

A változásokat azonban mindig beszélje meg orvosával, aki fel tudja mérni, hogy van-e komoly egészségügyi problémája. Mire kell tehát odafigyelni?

Mi a vizelet normális színe?

Normális vizeletszínnek a világossárga és a borostyánsárga közötti színt tekintjük. Ezek az árnyalatok azt jelzik, hogy a szervezet optimálisan van ellátva vízzel. Ezenkívül a sárga színt az okozza, ahogyan a szervezet lebontja a hemoglobint.

Nem is kell teljesen aggódnia a sárga vizelet miatt, amely szinte neon árnyalatú. Ebben az esetben a B-vitaminok fokozott bevitele a hibás.

a vizelet színe tüneteket okoz

Mit árul el rólunk a vizelet színe

Színtelen vizelet

Vannak, akik a színtelen vizeletet abszolút ideálnak tekintik, amelyet minden rendelkezésre álló eszközzel igyekeznek elérni. Az igazság azonban az, hogy a színtelen vizelet nem az egészség jele. Azt jelenti, hogy túl sok a folyadékbevitel, és lassítania kellene.

Nem csak azért, mert ez a viselkedés túlzottan megterheli a veséket. Egy másik kockázat az elektrolitok egyensúlyhiánya a szervezetben. Ami az egészségügyi problémákat illeti, a színtelen vizelet májproblémákra (májzsugor, vírusos májgyulladás…) is utalhat. Ha tehát tudja, hogy normális a folyadékbevitel, ez ok arra, hogy orvoshoz forduljon.

színtelen vizelet
vörös vizelet

Vörös vizelet

A vörös vizeletnek nem kell csak sötétnek lennie. (Bár van ilyen is.) Lehet rózsaszínű is. Ilyenkor legtöbbször az a probléma, hogy bármilyen mennyiségű vér van a vizeletedben, aminek általában semmi köze sincs hozzá.

A vörös és rózsaszínű vizelet okai különbözőképpen súlyosak lehetnek. Vérnyomok jelenhetnek meg a megnagyobbodott prosztata problémáinál. Szintén problémásak a vizeletkövek, amelyek éles széleikkel a húgyutakon áthaladva vérzést okoznak. A rákot sem lehet teljesen kizárni. Emiatt a legjobb megoldás az urológus felkeresése. Ha semmi sem derül ki, forduljon nefrológushoz, aki a vesékre specializálódott.

Egyeseknél fiziológiai okokból is előfordulhat enyhe vizeletvérzés, így nem kell rögtön aggódnia, hogy valami rosszról van szó. (De mindig jobb ellenőrizni és biztosra menni.)

De hogy ne ijedj meg, rövid távon egyes élelmiszerek is okozhatnak vörös és rózsaszínű vizeletet. A cékla, a rebarbara és az áfonya a gyanúsítottak között van.

Narancssárga vizelet

Ha narancssárga vizeletet észlel a WC-ben, az kiszáradási problémára utalhat. Ha viszont azt veszi észre, hogy narancssárga vizelete és világos színű széklete van, az epehólyag- és májproblémákra utalhat. A narancssárga vizelet a sárgaság egyik tünete lehet.

narancssárga vizelet
barna vizelet

Barna vizelet

Még a sötétbarna vizelet is általában a kiszáradás jele. Bizonyos esetekben azonban ez bizonyos szedett gyógyszerek mellékhatása is lehet. (Erről az orvosa tudja a legjobban tájékoztatni.)

A barna vizeletet azonban ismét okozhatják bizonyos élelmiszerek, amelyeket egy kicsit túl nagy mennyiségben fogyaszt. A bűnös ismét a rebarbara. Nevezhetjük még az aloét és a lávababot is. Az orvos is megvizsgálhatja, ha felmerül a gyanú, hogy a máj működésével van probléma.

Kék és zöld vizelet

A vizelet zöld és kék színe meglehetősen szokatlan a társadalomban. Mivel ezek természetellenes színek, általában az élelmiszerfestékek a felelősek. Ezenkívül a vizeletvizsgálat mellékhatása is lehet. Különösen akkor, ha az orvosok kontrasztanyagot adtak Önnek. Még ebben az esetben is normálisnak tekinthető ez a jelenség.

Ha a kék és zöld vizelet természetes okairól beszélünk, szélsőséges esetben bakteriális fertőzésről lehet szó. Ez azonban meglehetősen ritka, így általában azért van, mert olyan dolgot ettél vagy ittál, ami a szóban forgó festékanyagot tartalmazza.

kék zöld vizelet

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Abban a pillanatban forduljon orvoshoz, amint zavaros és bűzös vizeletet észlel. Ilyenkor valószínűleg húgyúti fertőzésen megy keresztül, amelyet kezelni kell. Ez az Ön érdeke is, mert a kezeletlen húgyúti fertőzés vesegyulladáshoz vagy prosztatagyulladáshoz vezethet.

Egy másik ok arra, hogy orvoshoz forduljon, ha vért észlel a vizeletében. Nem számít, hogy mennyi. Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha „csak” rózsaszínű, valamint akkor is, ha sötétvörös. Mivel ez életveszélyes állapot lehet, ne várjon semmire, és hívja az orvost, amint becsukja maga mögött a vécéajtót.

Ezután forduljon orvoshoz, ha észreveszi:

 • Képtelenség a vizelés megkezdésére
 • Fájdalom vizelés közben
 • Égés vizelés közben
 • Gyakoribb vizelés
 • Görcsök a hátában és az alhasában (lehet, hogy egy kő próbál kijutni a testéből).
 • Gyakori éjszakai vizelés

Fordítson különös figyelmet az egyéb tünetekre, amelyek vesegyulladásra utalhatnak.

vizelet szín kezelési problémák

Különös tekintettel:

 • Hányinger és hányás
 • Genny a vizeletben
 • Vér a hatalomban
 • Magas láz
 • Winterreise
 • Zűrzavarok
 • Kiütések
 • Hátfájás, derékfájás, csípőfájás…
 • Gyors légzés és pulzus

Ha nem fordul orvoshoz ezekkel a súlyos problémákkal, szepszis léphet fel, ami életveszélyes lehet. Tehát tényleg ne bízza a véletlenre.

Mi tehát az egészséges húgyutak alapja? Mindenekelőtt az optimálisan beállított ivási rendszer és az urológus, esetleg a nefrológus rendszeres látogatása. Megpróbálkozhat a prosztata természetes táplálékkiegészítőinek hosszú távú használatával is.

A következő gyógynövényeket kell tartalmaznia:

Keresse a likopint, a cinket és a szelént is a tartalmukban. Ezeknek a hatóanyagoknak és gyógynövényeknek a kombinációja hat a legjobban a jóindulatúan megnagyobbodott prosztatára, amely gyakoribb vizelési ingereket, gyenge vizeletáramlást, gyakori éjszakai vizelést és sok más (látszólag apró) bosszúságot okoz, amelyek jelentősen befolyásolhatják a belső jólétet.

Uniprosta

8 aktív összetevő egyedülálló kombinációja az egészséges prosztata és húgyutakért

Az ár 5830 Ft-tól csomagonként akár 2 hónapig.

Ki akarom próbálni Uniprosta