Vesekövek: Tünetek, okok és kezelés

A vesekő nagyon kellemetlen egészségügyi probléma, amelyről sokáig nem is tudhat. Csak akkor jöhet szóba, amikor a kő meglazul, és elkezd kiutazni a húgyutakból. Hogyan ismerhető fel a vesekő? És van-e mód arra, hogy megkönnyebbüljünk tőlük?

Azt mondják, hogy az ember az, amit megeszik. És ezzel egyet kell értenünk. Az, hogy hogyan bánunk magunkkal, nagy hatással van az általános egészségünkre. Jó példa erre az állításra a vesekő, amely hosszú időn keresztül kialakulhat a rossz életmód miatt.

A vesekő nem mindig gyógyítható. De azok az emberek, akiknek személyes tapasztalatuk van velük kapcsolatban, általában azt mondják, hogy a kőnek a szervezetből való távozása az egyik legrosszabb fájdalom, amit életükben tapasztaltak. Ezért fontos tudni, hogyan keletkezik ez a probléma, és hogyan lehet kezelni.

A vesekő tünetei

A vesekövekkel az a baj, hogy nem feltétlenül vannak tüneteik. Legalábbis addig, amíg el nem kezdenek kiutazni a szervezetedben.

Ebben az esetben megnyilvánulhatnak:

Az állapot egyéb tünetei közé tartozik a fájdalom és a nagyon erős görcsök. De minden a kő méretétől függ. A kis kövek nem biztos, hogy gondot okoznak Önnek, amikor áthaladnak rajtuk.

vesekövek okai

A vesekövek okai

Most nézzük meg, hogyan alakulnak ki a vesekövek. Ez segít jobban megérteni, hogy milyen szerepet játszunk ebben a jelenségben. Ha a számokat nézzük, a vesekövek főként a 20 és 50 év közötti embereknél alakulnak ki. Ugyanakkor arról számolnak be, hogy a férfiaknál nagyobb valószínűséggel fordulnak elő vesekőproblémák. Amit nem nagyon tudunk befolyásolni, az szintén a genetika. Ha valakinek a családjában már volt veseköve, akkor elég nagy az esélye, hogy valamilyen formában Ön is szenvedni fog tőle. (Még akkor is, ha csak kis méretűek.)

Ami a kezünkben van, az egyértelműen a súly. Az elhízás az egyik kockázati tényező a vesekövek kialakulásában. A következő a listán a kiszáradás, a fehérjében, cukorban és sóban gazdag étrend, a vízhajtók szedése és hasonlók.

Hogyan szedjük ki magunkból a vesekövet?

Amikor egy kő úgy dönt, hogy útra kel, az általában azt jelenti, hogy valahogy túl kell élnie ezt a kellemetlen szakaszt. Az indulás felgyorsítása érdekében célszerű több folyadékot fogyasztani. Ideális esetben ez legyen sima víz. A citromos víz fogyasztása is megfelelő. A citrom olyan anyagokat tartalmaz, amelyek képesek megbontani a húgyúti kövek bizonyos típusainak szerkezetét, így könnyebben kiürülnek. (Persze ahhoz, hogy valóban legyen hatása, sok citromlevet kellene inni. De már egy kicsi is segíthet valahogy).

Vannak, akik az almaecetről sem mondanak le, ami enyhítheti a szervezetből kivándorló kő okozta fájdalmat. Az ajánlott mennyiség 2 evőkanál almaecet, amit egy nagy pohár vízben elkeverünk. Ne feledd azonban, hogy ez az eljárás nem mindenkinek megfelelő. Ennek a folyadéknak a hosszú ideig történő fogyasztása csontritkulást okozhat. Ez az eljárás cukorbetegek számára sem megfelelő. Ezért előbb egyeztessen orvosával.

hogyan lehet kivenni a veseköveket magadból

A vesekövek kezelése

Ha a vesekövek túl nagyok és elzáródást okozhatnak, a műtétre van lehetőség, amelynek során az orvosok műtéti úton eltávolítják azokat. Az orvosok gyógyszert is felírhatnak a fájdalom csökkentésére és a gyulladás megelőzésére.

Valószínűleg azt is javasolni fogják, hogy változtasson az életmódján. Ez az eljárás megakadályozhatja, hogy valamikor a jövőben újabb kövek képződjenek.

Vesekövek feloldása

Ha a kövek megfelelő állagúak és nem túl nagyok, beszélhet orvosával a feloldásukról. Miért vele? Először is azért, mert az interneten rengeteg olyan tippet találhatsz, hogy hogyan kell ezt megtenni, ami nem biztos, hogy biztonságos számodra. Ezért jobb, ha olyasvalakivel konzultál, aki valóban ért hozzá, és aki megfelelő utasításokat ad a további teendőkre vonatkozóan.

a vesekövek feloldódása
vesekő kezelés diéta

Diéta

Ha a vesekő már kint van, fontos, hogy ne képződjön több. Ezért összpontosítson az életmódjának javítására.

A diéta során nem tanácsos nagy mennyiségű sót tartalmazó ételeket fogyasztani (félkész termékek, burgonyachips, feldolgozott húskészítmények…). Emellett építsen be növényi fehérjeforrásokat az étrendjébe, és csökkentse az állati fehérje bevitelét.

A diófélék, a rebarbara, a spenót és hasonlók fogyasztását is korlátoznia kell. Az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, a brokkolit, a babot és más egészséges ételeket szinte korlátozás nélkül lehet fogyasztani.

Gyógynövények és teák

Megpróbálhatja a húgyúti gyógyteák fogyasztását is, amelyeket mind az üzletláncokban, mind a gyógyszertárakban árulnak. Ne feledje azonban, hogy ezek a teák nem alkalmasak állandó fogyasztásra. A gyártó általában megadja, hogy milyen gyakran és mennyi teát kell inni ahhoz, hogy biztonságos legyen az Ön számára.

gyógynövények és teák és vesekövek

Ami a konkrét gyógynövényeket illeti, a mezei zsurló. A csalán is használatos. Megpróbálkozhat a húgyúti táplálékkiegészítők szedésével is. Az UNIPROSTA® étrend-kiegészítő megérdemli az Ön figyelmét.

Uniprosta

8 aktív összetevő egyedülálló kombinációja az egészséges prosztata és húgyutakért

Az ár 5830 Ft-tól csomagonként akár 2 hónapig.

Ki akarom próbálni Uniprosta