Prosztata műtét: Hogyan működik ez az eljárás?

Sok férfi egyáltalán nem törődik a prosztata egészségével. A húszas vagy harmincas éveiben talán nem jelent akkora problémát. De a középkorba lépve a tétlenség végzetes lehet. A prosztatarák lecsaphat. Mi a prosztata műtét menete, és hogyan zajlik a gyógyulási folyamat? Ebben a cikkben minderre választ adunk.

A nők már a nagykorúság elérése előtt elkezdenek gondoskodni reproduktív egészségükről. Sajnos ez a férfiak esetében nem olyan gyakori. Sokáig élvezik, hogy nincs szükségük semmire, míg egy nap vizelési problémák, merevedési zavarok és prosztataproblémák gyötrik őket.

A probléma az, hogy a nőkkel ellentétben ők nem szoktak beszélni az intim problémáikról. Mind a baráti csoportjaikban, mind közvetlenül az orvosokkal. Ami ahhoz vezet, hogy vagy figyelmen kívül hagyják őket, vagy megpróbálnak segíteni magukon. Ez azonban nem mindig bölcs dolog, hiszen a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, a prosztatagyulladás és a prosztatarák meglehetősen hasonló tünetekkel jár. És mivel nem látunk magunkba, az öndiagnózisunk már a kezdetektől fogva kudarcot vallhat.

A prosztata műtét elkerülésének legjobb módja a korai megelőzés. De mi van akkor, ha a legrosszabb történt, és a betegségét túl későn fedezték fel?

mikor kell prosztata műtétet végezni

Milyen prosztataműtéti módszerek léteznek?

Többféle beavatkozás létezik, amelyeket jelenleg a legtöbbször alkalmaznak. A leggyakoribbak a hagyományos műtét, a lézeres műtét vagy az endoszkópos műtét. Figyelembe kell azonban vennie, hogy a prosztataműtétnek vannak még kellemetlen kockázatai, amelyekkel a műtét után (legalábbis egy ideig) meg kell küzdenie. De erről majd pár bekezdéssel lejjebb beszélünk.

Hagyományos prosztata műtét (műtét)

Az első, és valószínűleg a legrégebbi megoldás a klasszikus prosztataműtét, amely egy nyílt sebészeti eljárás. Két megközelítést alkalmaz. Az elsőnél a sebész a köldök és a szeméremcsont közötti területet vágja át. A második a végbélnyílás és a herezacskó közötti bemetszés. Míg az első típusú, a hasüregen keresztül történő bemetszés lehetővé teszi az orvosok számára, hogy a nyirokcsomókat is eltávolítsák, a másodiknál erre nincs lehetőség. Ezzel szemben a második típusú műtét gyorsabb. Mellékhatásként azonban nagyobb lehet a merevedési zavarok kockázata. Mindkét esetben a páciens általában teljes vagy részleges altatásban van.

Hagyományos prosztata műtét
Lézeres prosztata műtét

Lézeres prosztata műtét

Ha csak a diagnosztizált jóindulatú prosztata-megnagyobbodás miatt van gondja a vizeléssel, orvosa elküldheti lézeres prosztataműtétre, hogy javítsa a vizelet áramlását a húgycsövön keresztül. Ez egy nagyon kíméletes módszer, amely nem igényel bemetszést. Egy optikai szálat vezetnek be a húgycsőbe, hogy eltávolítsák a prosztata befelé nyomódása által okozott szűkületet. A műtét hátránya kétségtelenül az, hogy nem mindenkinél lehet tökéletesen hatékony.

Endoszkópos beavatkozás

Az endoszkópos prosztataműtét, amely gyakorlatilag ugyanazon az elven működik, mint a lézeres műtét, szintén javíthatja a húgycső átjárhatóságát. Az orvos egy endoszkópot vezet be a húgycsőbe, amely a prosztata felesleges részeit is eltávolíthatja.

Endoszkópos beavatkozás

Spa prosztata műtét után

A prosztataműtét utáni rehabilitáció a gyógyfürdőben való tartózkodás részeként is történhet. Ez az orvosi vizsgálatokon kívül gyakran speciális gyógyfürdőkúrákat és gyakorlatokat is magában foglal, hogy megelőzzék a hosszú távú inkontinenciát vagy merevedési zavarokat. Sok esetben a betegek maguk fizetnek érte.

Spa prosztata műtét után

Vizeletszivárgás prosztata műtét után

Az egyik legnagyobb probléma, amellyel a prosztataműtét után találkozhat, a vizeletszivárgás. Technikailag a prosztata, amelynek közepén keresztül halad a húgycső, bizonyos értelemben képes szabályozni az áramlást. Tehát ha elveszíti, az csak úgy nyilvánul meg, hogy rosszabbul tudja kontrollálni a kis késztetését. Ezenkívül a prosztataműtét hatással lehet azokra az izmokra is, amelyek fontosak a hólyag normális szabályozásához. A Kegel-gyakorlatokat leggyakrabban ezeknek a nehézségeknek a kezelésére használják, de lehetséges, hogy az urológus a kezelések szélesebb körű harmonorgamáját fogja javasolni.

A prosztata maximális gondoskodást igényel az Ön részéről. Ezért az urológusnál tett látogatások mellett a prosztata természetes táplálékkiegészítőinek szedésére is összpontosítania kell.

Ezeknek a következő anyagokat kell tartalmazniuk:

Ezen anyagok kombinációja támogatja a prosztata és a húgyutak normál állapotát. De ne feledje, hogy hosszú távon kell szedni őket.

Uniprosta

8 aktív összetevő egyedülálló kombinációja az egészséges prosztata és húgyutakért

Az ár 5830 Ft-tól csomagonként akár 2 hónapig.

Ki akarom próbálni Uniprosta