PSA a vérben: A helyes érték és hogyan csökkenthető?

Minden felnőtt férfinak egész életében fel kell keresnie egy urológust, hogy rendszeresen ellenőrizze a prosztata állapotát és egészségét. Az egyik diagnosztikai módszer a vérvétel, amelyből meghatározható a PSA-szint. A vér emelkedett PSA-szintje általában azt jelzi, hogy a férfinak prosztataproblémája van, amelyet kezelni kell. Az emelkedett PSA-szint feltétlenül rákot jelent? És hogyan működik a vizsgálat? Az alábbiakban mindezt megvizsgáljuk.

A férfiak nem nagyon szeretnek orvoshoz járni. Úgy érzik, hogy ha nincs is semmi komoly bajuk, az orvos feleslegesen vizsgálná meg őket, és munkája során még mindig találna valami mást, amivel nekik kellene elkezdeniük foglalkozni. Ezért sokan azt a filozófiát vallják, hogy egy egészséges embernek semmi keresnivalója az orvosnál. Valószínűleg nem kell magyaráznunk, hogy ez a hozzáállás hosszú távon nem előnyös, hiszen a megelőzés során a szakember felismerheti a különböző súlyos betegségek kezdeti stádiumait, amelyeket aztán sikeresen meg lehet gyógyítani, vagy könnyebben kordában lehet tartani.

Mit kell tudni a vérben lévő PSA méréséről?

Mi a PSA (prosztataspecifikus antigén)?

A prosztata-specifikus antigén, röviden PSA, egy szerinproteáz, amelyet a prosztata sejtek termelnek. A hímivarsejtek elfolyósítására szolgál, és fontos a spermiumok normális mozgásához is. Normális esetben a PSA nagyon kis mennyiségben található meg a vérben. Ahhoz, hogy a szabad PSA megnövekedjen a vérben, valamilyen patológiának kell elkezdődnie a szervezetben, amit valahogyan el kell kezdeni kezelni. Mielőtt azonban megijedne, az emelkedett PSA-szint nem feltétlenül jelenti azt, hogy prosztatarákja van.

a helyes PSA-érték a vérben

A helyes PSA-érték a vérben

A vérben lévő PSA normális szintje gyakran a férfi életkorától függően változik. Ha Ön 40 és 49 év közötti, a felső határérték körülbelül 2,5 ng/ml. Ha Ön 50 és 59 év közötti férfi, a határérték 3,5 ng/ml-re mozog. A 60 és 69 év közötti férfiak esetében a határérték 4,5 ng/ml. A 70+ életévüket meghaladóknál a határérték végül 6,5 ng/ml-re mozdul el.

Mi befolyásolja a PSA értékét?

Amint az előző bekezdésből már kiderülhetett, az Ön életkora hatással van a PSA-szintjére. Természetes, hogy az Ön életkorának előrehaladtával a PSA értéke enyhén emelkedik.

Az egészségügyi problémák tekintetében a vérben lévő PSA jelezheti:

Bizonyos esetekben a nagyon erőteljes testmozgás is befolyásolhatja a vér PSA-szintjét, különösen, ha azt a vizsgálat előtt körülbelül 2 nappal végzi. (Ilyenkor egyesek hamis pozitív eredményt kaphatnak.) A prosztata vizsgálata és a katéter behelyezése szintén befolyásolhatja a vizsgálati eredményt. Ezért ajánlott, hogy ezen eljárások és a vérvétel között rövid várakozási idő legyen. Mivel orvosa általában kikérdezi Önt, és jól érti a szakterületét, nem kell aggódnia amiatt, hogy nem tudja, hogyan kell eljárni.

mi befolyásolja a kutyavizsgálat értékét

Hogyan történik a vizsgálat?

Mindenki ideges egy fontos vizsga előtt, de nincs miért aggódni. A PSA-mérés úgy történik, hogy az orvos vagy a nővér vért vesz Önnek, amelyet aztán elküldenek egy laboratóriumba. Ha rosszul érzi magát, kérheti, hogy fekve vegyék le a vérét. Az is ajánlott, hogy a vérvétel előtt kissé megnövelt mennyiségű folyadékot igyon, ami biztosítja, hogy ne legyen sűrű a vére, amit nem tudnak megfelelően (és főleg gyorsan) levenni. Ha hideg a keze, próbálja meg felmelegíteni a vérvétel előtt. (Néha segít, ha meleg vizet folyat a kezén, hogy javítsa a végtagok vérellátását.)

Hogyan csökkenthető a PSA a vérben?

A prosztataproblémákra jó hatással vannak a likopin, afrikai szilvafa, kisvirágú füzike, nagy csalán és fűrészpálmát tartalmazó természetes étrend-kiegészítők. A likopin egy piros színezék, amely például a paradicsomban található, és csökkentheti a prosztatarák kockázatát. A vér PSA-szintjét is csökkentheti, ami más mérésekkel kimutatható.

A többi említett gyógynövény viszont a jóindulatúan megnagyobbodott prosztatára gyakorolt hatásukról ismert, ami gyakoribb vizelési ingereket, gyenge vizeletáramlást, gyakori éjszakai vizelést és sok más (látszólag apró) bosszúságot okoz, amelyek jelentősen befolyásolhatják a belső jólétet.

Próbáljon meg olyan természetes étrend-kiegészítőket szedni a prosztata számára, amelyek tartalmazzák ezeket az anyagokat, és amelyek átfogó prosztata-kezelést nyújtanak Önnek.

hogyan lehet csökkenteni a PSA-t a vérben a gyógynövényekben
Uniprosta

8 aktív összetevő egyedülálló kombinációja az egészséges prosztata és húgyutakért

Az ár 5830 Ft-tól csomagonként akár 2 hónapig.

Ki akarom próbálni Uniprosta