Mit jelent a vér az ondóban és mikor kell segítséget kérni?

A vér az ejakulátumban általában nem jelent jót, mert általában semmi keresnivalója nincs benne. De vajon komoly a helyzet? És vannak-e más olyan vele kapcsolatos megnyilvánulások, amelyekre nagyon oda kell figyelnie? És mi minden lehet valójában a hibás?

Az ondó olyan folyadék, amely különböző anyagokat tartalmaz, amelyek elősegítik a spermiumok normális mozgékonyságát és életképességét. A férfi testéből az orgazmus során választódik ki, és célja, hogy a peteéréskor a felszabaduló petesejtet megtermékenyítse, lehetővé téve a terhesség kezdetét.

Azonban az ondóval is lehetnek problémái. Nemcsak arról van szó, hogy alacsony lehet a spermiumok száma (tehát termékenységi problémái lehetnek), hanem az is előfordulhat, hogy vért észlel az ondójában, ami általában problémára utal.

Mi okozhat hematospermiát, ahogy ezt a jelenséget nevezik? És szükséges-e azonnal pánikba esni?

mit jelent a vér az ondóban

Mit jelent a vér az ejakulátumban?

Bár a vér jelenléte az ejakulátumban első pillantásra ijesztő lehet, ennek a jelenségnek nem mindig kell, hogy komoly oka legyen. Ezért nem szabad rögtön meghátrálni, hanem meg kell őrizni a higgadtságot. Különösen azért, mert ha komolyabb problémáról van szó, a vér az ejakulátumban általában nem annak első tünete.

Érdekes módon nem tudni, mennyire gyakori a vérzékenység, mert a férfiak általában nem nagyon vizsgálják az ejakulátumukat. Ráadásul ez a jelenség bármely életkorban előfordulhat. A jelentések szerint azonban a szokásos tartomány 30-40 év között van.

Mit jelenthet – okok

A bevezetőben szereplő első (viszonylagos) megnyugtatás ellenére még egyszer hangsúlyoznunk kell, hogy a vizeletben lévő vér nem normális, és figyelmet kell fordítani rá.

A jelenség lehetséges okai a következők:

  • Vérszivárgás egy kis érből a traktusban (például orrvérzés esetén).
  • Trauma (pl. baleset vagy katéter behelyezése után)
  • Fertőzés
  • Prosztata probléma
  • Nemi úton terjedő betegség
  • Vérzés vazektómia vagy biopszia után

Szélsőséges esetekben a vér az ejakulátumban a rák egyik jele lehet, ezért nem szabad alábecsülni az orvos általi rendszeres megelőzést és az önvizsgálatot.

vér az ejakulátumban okoz

Mikor kell segítséget kérni?

A fent leírt kockázatok ellenére a vér jelenléte az ejakulátumban nem mindig jelent komoly problémát. Ha egyszer megjelenik, majd a probléma megszűnik, nincs ok feleslegesen aggódni.

Ha viszont a vér jelenléte az ejakulátumban gyanúsan gyakori, vagy a vér mennyisége láthatóan változik, akkor mielőbb keresse fel orvosát, aki alaposan kivizsgálja, és megállapítja a probléma pontos okát. Még ha a vérzés oka végül nem is bizonyul súlyosnak, legalább Ön nyugodtabb lesz, és orvosa tudni fogja, hogy a jövőben figyelemmel kell kísérnie Önt erre a problémára.

vér az ondóban kezelés segítség

Hogyan kell kezelni?

Az ondóban lévő vért különbözőképpen kezelik, attól függően, hogy pontosan mi okozta a problémát. Az orvos azt is megpróbálja kideríteni, hogy szenved-e egyéb tünetektől. Az életkora is szerepet játszhat.

Például a 40 év alatti férfiaknak, akiknek csak egy vérzéses epizódjuk volt, és nincsenek kockázati tényezőik, egyáltalán nem kell kezelni őket. Ha azonban a vérzésnek komolyabb oka van, a kezelés során antibiotikumokat (bakteriális fertőzések esetén), gyulladáscsökkentő gyógyszereket stb. lehet alkalmazni.

Néha a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás, amely általában a test életkorának növekedésével növekszik, szintén befolyásolhatja a spermavérzést. A kísérő tünetek közé tartozik a gyakori vizelés, az éjszakai vizelés, a vizeletinkontinencia, a kisebb vizelési ingerek elvégzése után a nem teljesen kiürült hólyag érzése vagy a gyenge vizeletáramlás. Ha orvosa megerősíti, hogy a vérzéssel áll összefüggésben, kipróbálhat egy több összetevőből álló étrend-kiegészítőt, amely gyógynövényeket és más anyagokat tartalmaz a prosztata és a húgyutak normál állapotának támogatására.

Az étrend-kiegészítő összetételében keresse a következő gyógynövényeket:

mi segít a vérben az ondóban

Jóindulatú prosztata-megnagyobbodás esetén az életmódváltás is tanácsos, amely nem csak az alkoholfogyasztással kapcsolatos változtatásokat foglalhatja magában.

Információs források

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16513-blood-in-the-semen-hematospermia – Vér az ondóban (anglicky)

https://www.nhs.uk/conditions/blood-in-semen/ – Hematospermia (anglicky)

https://www.mayoclinic.org/symptoms/blood-in-semen/basics/causes/sym-20050603 – A vér okai a spermában (anglicky)

Uniprosta

8 aktív összetevő egyedülálló kombinációja az egészséges prosztata és húgyutakért

Az ár 5830 Ft-tól csomagonként akár 2 hónapig.

Ki akarom próbálni Uniprosta