Vizelet visszatartás: mi történhet és miért ne tegyük?

Egyesek a vizelet visszatartás előnyének tekintik, amivel mások előtt dicsekednek. De vajon egészséges-e? És van-e ennek a gyakorlatnak olyan egészségügyi kockázata, ami miatt az ön érdeke, hogy abbahagyja?

Úgy tartják, hogy a nap folyamán körülbelül nyolcszor megyünk ki a WC-re, hogy elvégezzük apró szükségleteinket. De vannak, akik kevesebbszer, vagy gyakrabban járnak. És vannak közöttünk olyanok is, akiknek, bár ki kell menniük a vécére, valamiért visszatartják a vizeletüket. Néha kényszerűségből, mert nincs a közelben nyilvános WC, vagy nem lehet megállni. (Például egy keskeny, de forgalmas úton.)

Vagy úgy érzik, hogy még nem akarják annyira, ezért megvárják, amíg a hólyagjuk kicsit jobban megtelik. Akkor aztán másoknak is bemutathatják, hogy ők azok közé a kitartók közé tartoznak, akik tovább bírják, mint mások.

De van-e értelme ezt tenni?

miért ne tartsuk vissza a vizelet kockázatát

Miért ne tartsuk vissza a vizeletet?

Először is azért, mert a hólyag kapacitása korlátozott. Bár a valóságban nem fordul elő, hogy a hólyag kipukkad, a záróizomzatod meglazulhat, és sok kellemetlenséget okozhatsz magadnak a makacsságod miatt. Ráadásul nem fogod magad kényelmesen érezni, mert az agy általában körülbelül akkor kap jelzést az ürítésre, amikor a hólyag félig megtelt. Ez kellemetlen érzéssel és fájdalommal járhat, ami miatt nem tudsz megfelelően koncentrálni arra, amit éppen csinálsz. Nem is beszélve az egyéb problémák megnövekedett kockázatáról.

A vizeletvisszatartás kockázatai

A hosszan tartó vizeletvisszatartás gyakoribb húgyúti fertőzésekhez vezethet. A baktériumok ilyen helyzetben könnyebben elszaporodhatnak.

Felvételt is készíthet:

Amint láthatja, a vizeletvisszatartás semmiképpen sem olyan dolog, amivel meg kell birkózni. Természetesen, ha csak alkalmanként fordul elő, nem kell aggódnia. De ha hosszú távon csinálja, hagyja abba, mielőtt túl késő lenne.

A gyakori vizelési inger okai

A vizeletvisszatartás hátterében gyakrabban jelentkező vizelési inger is állhat. Különösen akkor, ha úgy érzi, hogy a gyakori WC-re járással mások nem kívánt figyelmét kelti fel. Míg a túlműködő hólyag vagy húgyúti fertőzés is lehet a hibás, férfiaknál a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás is szerepet játszhat.

hogyan kell kezelni a vizeletvisszatartást

Hogyan lehet megoldani?

Azok a férfiak, akik a legrosszindulatúbb prosztata megnagyobbodással és gyakori vizeléssel küzdenek, kipróbálhatják a prosztata és a húgyutak normális állapotát támogató természetes étrend-kiegészítők hosszú távú használatát, amelyek gyógynövények és egyéb anyagok komplexét tartalmazzák. Összeállításukban igyekezzenek elsősorban a likopinra, cinkre, csalánra, kisvirágú fűzre, afrikai szilvára és fűrészpálmára koncentrálni.

Információs források

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321408 – Vizelet visszatartás (angolul)

https://www.healthline.com/health/how-long-can-you-go-without-peeing – Mennyi ideig nem tudsz nem vizelni? (angolul)

https://www.mayoclinic.org/symptoms/frequent-urination/basics/causes/sym-20050712 – Gyakori vizelés (angolul)

Uniprosta

8 aktív összetevő egyedülálló kombinációja az egészséges prosztata és húgyutakért

Az ár 5830 Ft-tól csomagonként akár 2 hónapig.

Ki akarom próbálni Uniprosta