Cisztoszkópia férfiaknál: Hogyan működik és mit mutathat ki?

Mint tudja, egész életében rendszeresen fel kell keresnie egy urológust, aki nemcsak a húgyutak, hanem a férfi reproduktív egészségének specialistája is. A látogatás során azonban a rutinellenőrzéseken kívül cisztoszkópiát is javasolhat. Mi is ez pontosan? Mire jó? És pontosan hogyan működik?

A férfiaknak ugyanúgy kell vigyázniuk a húgyutak és a reproduktív egészségükre, mint a nőknek. Sokan azonban vonakodnak időnként felkeresni egy urológust, mert fogalmuk sincs, hogy milyen konkrét dolgokat tehet értük. Vagy nem látják értelmét bizonyos típusú vizsgálatoknak, ezért inkább egyenesen elkerülik azokat.

Néha azonban valóban szükség lehet ezekre a vizsgálatokra. Sőt, könnyen felismerhetik a súlyos problémákat, méghozzá korán, amikor a kezelés a leghatékonyabb lehet.

Mire kell felkészülni a cisztoszkópia során?

Mi az a cisztoszkópia?

A cisztoszkópia egy olyan vizsgálat neve, amelynek során az orvos egy kis kamerát vezet be a húgyutakba, így pontosan láthatja, mi történik odabent. Bár több képalkotó módszer is létezik (például az ultrahang), a cisztoszkópia lehetővé teszi az orvos számára, hogy a húgyutakat úgy lássa, ahogy vannak, méghozzá valós időben. Ezenkívül a cisztoszkóp mellett a húgyutakba bejuthatnak a szükséges eszközök is, amelyek olyan dolgokhoz szükségesek lehetnek, mint például a mintavétel.

mi a cisztoszkópia a férfiaknál

Milyen a vizsgálat a férfiaknál?

A férfiaknál a cisztoszkópiát ugyanúgy végzik, mint a nőknél. Mivel azonban a férfi húgycső hosszabb, mint a női, az eljárás egy kicsit tovább tarthat.

Lefordítva ez azt jelenti, hogy amint megérkezik az orvosi rendelőbe, az orvos felkészíti Önt a vizsgálatra, amelynek során egy cisztoszkópot vezet be a húgycsőbe, amelyet szükség szerint a hólyagba vezet. A cisztoszkópia során általában semmiféle nyugtatót nem alkalmaznak, így Ön a vizsgálat során magánál marad. A cisztoszkópia egyes típusainál azonban deréktól lefelé helyi érzéstelenítést alkalmazhatnak.

A vizsgálat során az orvos folyadékkal töltheti fel a hólyagot, hogy jobban láthassa, mi történik benne. Ez az egész eljárás általában csak néhány percet vesz igénybe.

Ami a felkészülést illeti:

  • Ez nem műtét, így általában úgy ehet és ihat, ahogyan a cisztoszkópia előtt szokott (kivéve, ha orvosa azt mondja, hogy ez valamilyen okból másképp lesz).
  • Előfordulhat, hogy megkérik Önt, hogy vetkőzzön le és vegyen fel speciális ruhát az orvossal való felkészülés során.
  • Az orvosi személyzet a beavatkozás előtt megtisztítja az Ön nemi szervét.

Bizonyos esetekben orvosa vizeletmintát is kérhet Öntől elemzésre.

cisztoszkópia fájdalom problémák

A cisztoszkópia fájdalmas volta

A cisztoszkópia során az orvos általában speciális érzéstelenítő szereket használ, amelyek lehetővé teszik, hogy a cisztoszkóppal fájdalommentesen elérje a húgyhólyagot. Igényesebb beavatkozás esetén ezután választhatja az általános vagy helyi érzéstelenítést, amelynek során deréktól lefelé elzsibbad.

Milyen problémákat képes észlelni?

A cisztoszkópiát a problémák széles körének diagnosztizálása során alkalmazzák.

Ajánlható a következők miatt:

Maga a cisztoszkópia is nagyon biztonságos módszernek számít, amelynek általában nincsenek utóhatásai. Növelheti azonban a húgyúti fertőzés kialakulásának kockázatát.

Szélsőséges esetekben kivételesen átmeneti vérzést és a húgycső duzzanatát okozhatja, ami röviddel az eljárás után megnehezítheti a vizeletürítést. Ha a hólyag kiürítésével kapcsolatos probléma hosszabb ideig fennáll, ez okot adhat katéter behelyezésére.

cisztoszkópia gyógynövények a prosztata számára

Hogyan kell gondoskodni a húgyutakról és a prosztatáról?

A rendszeres urológiai látogatásoknak kötelezőnek kell lenniük a férfiak számára. Különösen azért, mert felnőttkorban gyakran gyötrik őket prosztataproblémák, amelyek jelentősen csökkenthetik az életkomfortot.

Próbálja ki a természetes étrend-kiegészítők hosszú távú használatát is a normális prosztata- és húgyúti egészség támogatására, amelyek gyógynövényeket és más anyagokat tartalmaznak, hogy átfogó ellátást nyújtsanak a húgyutaknak.

Egy jó étrend-kiegészítőben általában felfedezheti:

Az biztos, hogy nem árt, ha megtanulsz jobban odafigyelni az ivási szokásaidra, amelyek között nem szerepelhet túl sok kávé és alkohol. Ellenkezőleg, próbáljon meg minél több friss ivóvizet fogyasztani, ami legalább 2,5-3 liter legyen. Ugyanakkor ne igyon meg ennyit rövid idő alatt, mert akkor egy keveset akar majd magához venni. Inkább válassza a gyakrabban, kisebb kortyokban történő kortyolást.

Uniprosta

8 aktív összetevő egyedülálló kombinációja az egészséges prosztata és húgyutakért

Az ár 5830 Ft-tól csomagonként akár 2 hónapig.

Ki akarom próbálni Uniprosta