Mit jelent a dysuria? Okok, tünetek és kezelés

Tudja, mi az a dysuria? Bár lehet, hogy nem nagyon ismeri a kifejezést, a való életben már találkozhatott ezzel a jelenséggel. Valójában ez az elnevezés a vizelés közben jelentkező fájdalomra utal, amely befolyásolhatja a székletürítés minőségét. Mi okozhatja ezt a problémát? És van-e mód arra, hogy beavatkozzunk ellene?

Előfordult már Önnel, hogy vizelni ment a WC-re, de a normális lefolyás helyett égő, vágó vagy egyéb kellemetlen érzés lepte meg? Ha igen, akkor valószínűleg Önnek is van személyes tapasztalata a vizelési zavarral, amely férfiakat és nőket egyaránt érinthet. Ráadásul az okai is különbözőek lehetnek. Míg bizonyos helyzetekben ez a jelenség orvosi problémára utal, máskor egyszerűen az Ön által használt termékek valamelyikére adott reakcióról lehet szó.

Kevesen tudják azt is, hogy a vizeletürítés lehet akut (ami általában azt jelenti, hogy rövid ideig tart, de a tünetek lehetnek intenzívebbek) vagy krónikus (hosszabb ideig tart, de lehet enyhébb). Ezenkívül létezik fertőző és nem fertőző dysuria is.

Dőljön hátra, és tudja meg, hogy velünk mi a dolga.

Mi a dysuria?

A disuria egy nagyon kellemetlen testi megnyilvánulás, amely leggyakrabban vizelés közben érint minket. Okozhatja például egy folyamatban lévő fertőzés. Néha azonban nem bakteriális eredetű is lehet. A kiváltó okától függően ilyenkor rövid ideig tarthat, vagy hosszabb ideig kell vele küzdenie. A diszuria tünetei közé tartozik a székletürítés során jelentkező kellemetlen érzés.

dysuria tünetei

A dysuria tünetei és megnyilvánulásai

Mint korábban említettük, a dysuria a vizelés közbeni kellemetlen érzésben és fájdalomban nyilvánul meg, ami miatt nem könnyű teljesen kiürülni.

A következő problémák is társulhatnak ehhez az állapothoz:

 • Időszakos vizelés
 • A nem teljes kiürülés érzése
 • A húgycső és környéke vágása és égése

A fájdalmas vizelés leggyakoribb okai

Bár a férfiak és a nők vizelethiányának okai sok tekintetben egybeeshetnek, vannak olyanok is, amelyek csak az egyik biológiai nemre jellemzőek. A férfiaknál például a probléma egyik oka a prosztata lehet. Nőknél viszont a folyamatban lévő hüvelyi gombásodás is szerepet játszhat.

a dysuria fájdalmas vizelést okoz

Egyéb lehetséges okok lehetnek:

 • Túlságosan koncentrált vizelet ürítése
 • A húgycső helyi irritációja
 • Húgyúti fertőzések
 • Húgyúti fertőzések

Megnagyobbodott prosztata

A vizelési nehézséget és a vizelés közbeni kellemetlen érzést okozhatja a jóindulatúan megnagyobbodott prosztata is, amely összenyomhatja a húgycsövet. Ez szűkületet okozhat, ami súlyosbíthatja az ürítési problémákat. A férfiaknak a prosztatagyulladásra is figyelniük kell, mivel ez a probléma szintén befolyásolhatja az ürítés minőségét.

A megnagyobbodott prosztata a következő tünetekről ismerhető fel:

 • Ágybavizelés
 • Időszakos vizelés
 • Gyenge vizeletáramlás
 • Hirtelen vizelési inger
 • Gyakoribb húgyúti fertőzések
dysuria megnagyobbodott prosztata

Természetesen ne felejtsük el, hogy a megnagyobbodott prosztata a prosztatarákhoz hasonló tünetekkel járhat. Ezért nagyon fontos, hogy az érett férfiak rendszeresen járjanak megelőző szűrővizsgálatokra urológushoz, aki mindig elvégzi az egészségügyi ellenőrzést.

a dysuria leggyakoribb okai

Nemi úton terjedő betegségek

A szexuális úton terjedő betegségek, amelyek ellen sokan már nem védekeznek, mindenképpen megérdemelnek egy külön fejezetet (férfiak és nők számára egyaránt). Kockázatuk megnő, ha gyakrabban váltogatjuk szexuális partnereinket, és nem használunk megfelelő védekezést, ami a legtöbb esetben az óvszer. Ragaszkodjon a nemi betegségek vizsgálatához is, mielőtt új emberrel kezdene szexuális életet, mivel a külsőségekből és a viselkedésből nem sokat lehet tudni az illető egészségi állapotáról.

dysuria kezelés, mi segít

Hogyan tartsuk egészségesen a prosztatát?

Mivel a prosztata idővel több figyelmet és gondoskodást igényel, célszerű megismételni, hogy mit tehetünk a normális működésének támogatása érdekében. Ennek egyik módja lehet a prosztata és a húgyutak normál állapotát támogató természetes táplálékkiegészítő hosszú távú használata, amelyet jóindulatúan megnagyobbodott prosztata és gyakori vizelés esetén ki lehet próbálni.

A következő anyagok nem hiányozhatnak a készítményből:

A prosztata azt is üdvözli, hogy a nap folyamán legalább 5 darab friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasszon. Ezzel szemben próbálja meg csökkenteni a vörös hús és az iparilag feldolgozott (nem csak hús) termékek fogyasztását. Igyon sok vizet is, de kisebb kortyokban és gyakrabban. A kávé és az alkohol nem tesz jót, mivel ezek az italok elősegíthetik a gyakrabban történő vizelés szükségességét. Még egyszer hangsúlyozzuk, hogy a prosztata és a húgyutak problémáival urológushoz kell fordulnia.

Információs források

https://www.health.harvard.edu/mens-health/10-diet-and-exercise-tips-for-prostate-health – 10 tipp az egészséges prosztata érdekében (Angol)

Uniprosta

8 aktív összetevő egyedülálló kombinációja az egészséges prosztata és húgyutakért

Az ár 5830 Ft-tól csomagonként akár 2 hónapig.

Ki akarom próbálni Uniprosta